Volledig scherm
Jan Hamming. © copyright Marc Bolsius

Bredanaar Hamming bedankte voor Den Bosch; nieuwe burgemeester Mikkers was tweede keus

DEN BOSCH - Burgemeester Jan Hamming van Heusden heeft maandagmiddag op het allerlaatste moment zijn kandidatuur voor Den Bosch ingetrokken om burgemeester in Zaanstad te worden. Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven schoof daardoor op van plek twee naar de eerste plek op de lijst van de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester van Den Bosch zocht. Dat is door verschillende betrouwbare bronnen bevestigd.

De vertrouwenscommissie kreeg maandagmiddag vanuit het provinciehuis te horen dat Hamming zich om persoonlijke redenen had teruggetrokken als kandidaat voor Den Bosch. Terwijl de gemeenteraad van Den Bosch zich vervolgens in allerijl boog over de nummer twee, Jack Mikkers, verscheen het persbericht dat Hamming burgemeester van Zaandstad wordt. Hamming wist niet dat hij de gedroomde kandidaat voor Den Bosch was.

De gemeenteraad van Den Bosch weet helemaal niets van de ontwikkelingen met Hamming omdat de vertrouwenscommissie (de elf fractievoorzitters in de raad) geheimhoudingsplicht heeft. Tweede keus Mikkers werd door de vertrouwenscommissie gepresenteerd als de beoogd burgemeester. De burgervader van Veldhoven kreeg rond negen uur maandagavond te horen dat hij zou worden voorgedragen als opvolger van Ton Rombouts.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk verklaarde in april bij het ontvangen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester: ,,Nummer twee is niet een soort reservekandidaat, het moet op zijn minst een gelijk benoembare kandidaat zijn.”

  1. OM moet geitenhouder vervolgen voor dood door schuld, vindt hof Den Bosch

    OM moet geitenhou­der vervolgen voor dood door schuld, vindt hof Den Bosch

    DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) moet een geitenhouder uit Limburg vervolgen voor dood door schuld. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag 12 september bepaald. De man zou hebben verzwegen dat zijn dieren mogelijk waren besmet met het Q-koortsvirus. Toen de zorgboerderij besmet werd verklaard, was een aantal medewerkers en bezoekers van de zorgboerderij al ziek geworden. Een 20-jarige jongen is door de ziekte overleden.