Volledig scherm
© Marcelle Davidse

Brandweer moet met minder geld doen, gemeenten geven minder centen

ETTEN-LEUR - De Brandweer Midden- en West-Brabant heeft in 2015 iets minder geld van de verschillende gemeenten gekregen dan het jaar ervoor. In totaal werd er 62 miljoen euro aan de brandweer gespendeerd. Dat is 1,6 procent minder dan in 2014. Het is nog altijd fors meer dan tien jaar geleden. In 2006 ontving de brandweer slechts 37 miljoen euro.

De brandweer in Nederland opereert vanuit de 25 veiligheidsregio's. Deze regio's worden bekostigd door het Rijk en de verschillende gemeenten in een regio. In heel Nederland werd in totaal ruim 1 miljard euro aan de brandweer uitgegeven. Dat komt neer op circa 63 euro per inwoner. Een daling van 6 procent.

In Midden- en West-Brabant wordt iets minder per inwoner aan de brandweer uitgegeven. Hier gaat 57 euro per inwoner naar de spuitgasten.

Volgens brandweerwoordvoerster Marjo Peters merkt de organisatie niet veel van de mindere inkomsten. "In feite zijn onze inkomsten ongeveer gelijk gebleven. Op papier lijkt het dat de gemeenten minder uitgeven, maar in 2013 hielden we geld over en dat is in 2015 terug naar de gemeenten gegaan. Tussen 2012 en 2015 hebben wij veel bezuinigd door efficiënter te werken, goedkoper in te kopen et cetera."