Volledig scherm
© Frans Bosscha

Brandweer krijgt weer meer geld in West-Brabant

ETTEN-LEUR - De brandweer in Midden- en West-Brabant krijgt dit jaar weer meer geld van de gemeenten. Gaven de gemeenten vorig jaar nog 65 miljoen euro uit, dit jaar is dat 67 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Dat de veiligheidsregio in West-Brabant meer geld voor de brandweer krijgt, gaat tegen de landelijke trend in. In heel Nederland wordt dit jaar naar verwachting 22 miljoen minder gespendeerd aan de brandweer. In 2015 stond nog 1.129 miljoen euro op de gemeentebegrotingen. Dit jaar is dat 1.107 miljoen euro.

Midden- en West-Brabant
Midden- en West-Brabant is een van de zeven veiligheidsregio's waar meer geld aan de brandweerlieden wordt uitgegeven. De regio behoort tot de top 5 veiligheidsregio's waar het meeste geld aan de brandweer wordt gespendeerd. Omgerekend naar het aantal inwoners valt dat mee. Per inwoner wordt 61 euro aan de brandweer uitgegeven.

In de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland wordt per inwoner het meeste gespendeerd, namelijk 83 euro. In de regio Brabant Noord geven de gemeenten met 43 euro het minst per inwoner uit.

Redenen
Volgens de brandweer zijn er een aantal redenen waarom de gemeenten dit jaar 2,4 miljoen extra uitgeven ten opzichte van vorig jaar. In 2015 is er 1,7 miljoen teruggegeven aan de gemeenten vanwege een positief resultaat in 2013. Daarnaast zorgt een stijging van het loon voor een hogere bijdrage. Een klein deel komt vanwege nieuw beleid zoals onderhoud aan kazernes, zo laat een woordvoerster weten.

Dat het korps Midden- West-Brabant een van de duurste van Nederland is, komt vanwege de aanwezige risico's in de omgeving. De regio heeft 17 van de 18 door de overheid gedefinieerde risicotypen, waarbij gedacht moet worden aan de vele zware industrie, het aantal grote steden en de aanwezigheid van nucleaire installaties.