Woningbouwers profiteren van de snelheidsverlaging.
Volledig scherm
Woningbouwers profiteren van de snelheidsverlaging. © ANP XTRA

Brabantse woningbouw kan door dankzij 100 op de snelweg

DEN BOSCH - De woningbouw in Brabant krijgt dinsdag een duw in de goede richting. De provincie brengt de vergunningverlening op gang voor bijna alle 230 woningbouwprojecten die stil kwamen te liggen door de stikstofcrisis. Dat kan nu weer, dankzij de verlaging van de maximum snelheid op de grote wegen.

Automobilisten mogen overdag nog maar met 100 kilometer per uur over snelwegen rijden. Zo stoten ze minder stikstof uit, en daar profiteren woningbouwers van. Een woordvoerder meldt dat de provincie vanaf dinsdag de vergunningaanvraag van ongeveer 230 projecten in 15 gemeenten oppakt.

Het gaat om plannen met opgeteld vele honderden woningen, die relatief dicht bij beschermde natuurgebieden liggen. Dat is meteen ook de reden dat deze huizen in de wachtkamer belandden door de stikstofproblematiek. Aan de horizon gloort hoop: de provincie verwacht ‘aan de hand van eerste berekeningen’ dat vrijwel alle projecten alsnog toestemming krijgen.

Niet alle projecten profiteren

Om stilgevallen woningbouwplannen in de buurt van beschermde natuurgebieden Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek op gang te helpen, is meer nodig dan de verlaging van de snelheid. De provincie zoekt hier samen met gemeenten als Den Bosch een oplossing voor. Bijvoorbeeld door een boerenbedrijf te saneren en de stikstofruimte die dan vrijkomt in te zetten voor woningbouw. Een woordvoerder laat weten dat er nu nog geen concrete projecten in beeld zijn die hier knel komen zitten. 

Ook elders in het land profiteren woningbouwprojecten van de snelheidsverlaging. Na het vlot trekken van de woningbouw verschuift de aandacht naar infrastructuur. Het Rijk wil aan de slag met onder meer de A58 (Tilburg-Eindhoven), de A27 (Houten-Hooipolder) en de A58 (Annabosch-Galder).

  1. Zoons ontsmetten zichzelf in voormalig hondenhok om voor breekbare ouders te zorgen
    PREMIUM

    Zoons ontsmetten zichzelf in voormalig hondenhok om voor breekbare ouders te zorgen

    SON EN BREUGEL - Het voormalige hondenhok van Duitse staander Borak achter het ouderlijk huis van vier broers uit Son en Breugel is sinds dinsdag een corona-ontsmettingslocatie. Borak maakte twee jaar geleden al plaats voor een grasmaaier en houtzagen. Nu staan in het schuurtje papierrollen met ontsmettingsmiddel, doosjes met handschoenen en mondkapjes en hangen spuitpakken aan de waslijn. Hun ‘clean room’, zeggen de broers. Noodzakelijk portaal voor een bezoek aan hun vader (73) en moeder (75).