Volledig scherm
PREMIUM
Jan-Frans Brouwers (50Plus) tijdens een eerder statendebat. Zijn partij solliciteerde vrijdag nadrukkelijk naar een plek in de coalitie. © Jan Zandee

Brabantse veehouders krijgen negen maanden uitstel, met zicht op meer

DEN BOSCH - De Brabantse provinciepolitiek heeft vrijdag negen maanden extra tijd gekocht om tot een nieuw landbouw- en stikstofbeleid te komen. De strengere milieu-eisen voor stallen zijn in elk geval tot 1 januari 2021 uitgesteld. Waarschijnlijk krijgen boeren later nog meer respijt, als de op handen zijnde rechtse coalitie een feit is.

De coalitiebesprekingen tussen VVD, Forum voor Democratie en CDA liepen als een rode draad door het debat heen. Want in hoeverre zouden de drie aankomende huwelijkspartners al samen optrekken? Zouden ze nu bijvoorbeeld al besluiten om veel méér dan negen maanden uitstel te verlenen? Het antwoord op die laatste vraag bleek al snel ‘nee’ te zijn. Forum-voorman Eric de Bie haalde onmiddellijk de angel uit het debat. Negen maanden uitstel, daar kon hij voor dit moment achter staan. ,,Alle andere voorstellen zullen wij tegen stemmen. Dat is geen politiek oordeel; we zien het als inbreng voor de coalitiebesprekingen.” Het CDA hield de kaarten op eenzelfde wijze tegen de borst. De VVD gaf iets meer prijs: de liberalen wilden alvast een voorstel laten uitwerken om de strengere milieu-eisen tot 2024 op te schuiven, onder een aantal nieuwe condities. Bij gebrek aan steun trok de VVD die keutel echter in.

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
 2. Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen
  PREMIUM

  Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen

  DEN BOSCH - Brabant blaast een aardig deuntje mee in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur die komende zomer te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Van de 100 voorwerpen die samen de expositie vormen, hebben er zeker 10 wortels in deze provincie. Dat gaat van de Osse anticonceptiepil van medicijnenfabrikant Organon tot de toekan van horecafamilie Van der Valk, die in Nuland haar eerste motel bouwde.