Volledig scherm
© Thinkstock

Brabantse snelwegen slibben dicht: 20 procent meer files (kaartje)

In z’n één. In z’n twee. En weer remmen. Terug naar z’n één. Sinds het einde van de zomervakantie, is het een drama op de snelwegen in West-Brabant. De A27 en A58 staan steevast in de top-5 filelijstjes. In West-Brabant is het aantal files tot nu toe met zo’n 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, weet de ANWB.

“Het is absurd veel drukker geworden de afgelopen twee jaar”, zegt Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID). “Als je een paar jaar geleden tegen me gezegd had dat dit zou gaan gebeuren, had ik het niet geloofd.”

Volgens Potgraven zijn er een paar duidelijke oorzaken van de files. “Afgelopen jaar zijn zo’n 130.000 mensen weer aan het werk gegaan die eerst thuis zaten. Een flink deel daarvan gaat met de auto naar die nieuwe baan. En omdat het de afgelopen jaren juist beter ging met de files, pakken mensen die eerst de spits meden inmiddels weer de auto.”

Je persoonlijke file-pijngrens
Aangezien het nu weer dagelijks voorkomt dat je op de snelweg in de rij moet aansluiten, zou je verwachten dat mensen de spits weer meer gaan mijden. “Dat gaat met piepen en kraken”, aldus Potgraven. “Dat doe je pas als je een paar keer je neus hebt gestoten en echt ergens flink te laat bent gekomen. Je moet door je persoonlijke file-pijngrens heen.”

En als het dan zover is dat mensen de trein pakken of thuis werken, merk je daar eigenlijk niet zoveel van op de weg. “Voor iedere spitsmijder komt er weer een nieuwe automobilist bij die denkt: ‘oh mooi, het is weer wat rustiger op de weg’. Je gaat het probleem nooit echt oplossen.”

Meer asfalt
Is het dan echt zo hopeloos? Als het aan Suzanne Maas van Rijkswaterstaat ligt niet. “De verbredingen van de A58 en A27 zitten in de pijpleiding, maar dat soort dingen duren nu eenmaal erg lang. Waarschijnlijk gaat de eerste schop pas rond 2020 in de grond”, zegt ze.

Tot die tijd wordt geprobeerd om met innovatieve oplossingen het fileleed wat te verzachten. Vier teams zijn nu bezig met dat soort slimme plannen voor het project SmartwayZ. Zij leveren in januari hun ideeën in. Het beste idee wordt met geld van de provincie en Rijkswaterstaat uitgevoerd. “Het gaat bijvoorbeeld om apps die je specifiek snelheidsadvies of een alternatieve route geven.”

Knooppunten
Volgens de ANWB zitten de grootste knelpunten in West-Brabant op de A16, A27, A58 en A59. Bekijk hier welke punten je beter kunt vermijden: