Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Brabantse familie verscheurd door rechtszaak tegen schoondochter: 'Verstrikt in eigen leugens'

KNEGSEL - Met de bankpas van je overleden schoonmoeder ruim 2000 euro pinnen, en daarna op de dag dat je schoonfamilie aangifte wil gaan doen, schoonvader soep geven met morfine, waardoor hij bewusteloos raakt. Een 49-jarige vrouw uit Knegsel wordt ervan verdacht, en hoorde vrijdag 180 uur taakstraf tegen zich eisen.

Jarenlang zorgde Anja G. voor haar schoonouders, die in een aanleunwoning onder hetzelfde dak woonden als zij, haar man en twee dochters. Jarenlang ging dat goed, maar toen overleed haar schoonmoeder, in 2015. Van schoonmoeders bankrekening werden vervolgens steeds bedragen van rond de twee- à driehonderd euro gepind. Met dezelfde rekening werd voor ruim vierhonderd euro schoolboeken besteld die precies van pas kwamen bij de studie van haar oudste dochter.

Zo klaar als een klontje
Voor officier van justitie Geerte Burgers was de zaak vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch zo klaar als een klontje. G. had het gedaan, en deed op de dag dat de schoonfamilie aangifte ging doen ook morfine in de soep van haar schoonvader, 'in een soort paniekreactie om haar eerdere diefstallen te verdoezelen', verklaarde Burgers. Ze zag in de ontkennende G. 'geen rascrimineel maar iemand die verstrikt is in haar eigen leugens.'

Maar, pleitte advocaat Michiel van der Marel, als G. de diefstallen met de pinpas had gepleegd, waarom waren zij en haar man het dan die aan de bel trokken over vreemde transacties op (schoon)moeders rekening? En er waren heus wel meer mensen in de familie die de pincode kenden van moeders. Het verwonderde hem dat G. lang nadat er verdenking tegen haar was gerezen, haar schoonvader bleef verzorgen, met instemming van de rest van de schoonfamilie. Die keerde zich pas in november 2016 faliekant tegen de verdachte, toen de rechtszaak oorspronkelijk gepland stond.

De zaak heeft de familie verscheurd. Achterin de rechtszaal zat gisteren G's schoonvader, vergezeld van zeventien familieleden die hem steunden. Zijn zoon, G's partner, zat alleen voorin.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.