Volledig scherm
De natuurbegraafplaats op landgoed De Hoevens. © Joris Buijs / BeeldWerkt

Brabant wil geen regie over groei natuurbegraafplaatsen

DEN BOSCH - Het provinciebestuur van Brabant laat de groei van het aantal natuurbegraafplaatsen over aan de markt. Beleid op dit terrein komt er niet, zegt de provincie desgevraagd.

Het aantal natuurbegraafplaatsen in Brabant schiet binnen een jaar omhoog van twee naar zes. Tenminste, als alle serieuze projecten volgens de planning doorgaan.
Volgens Brabants Particulier Grondbezit, een belangenorganisatie voor terreinbeheerders, zit de provincie met zes natuurbegraafplaatsen wel vol. In de groene branche actieve uitvaartondernemers denken dat er op termijn ruimte is voor méér locaties.

Natuurbegraafplaatsen in Noord-Brabant:

In Brabant zijn twee natuurbegraafplaatsen in gebruik. Beide zijn gestart in 2014. Ze liggen op de landgoederen Baest (Oostelbeers) en De Hoevens (Alphen). Binnen een jaar kunnen er vier begraafplaatsen bij komen. Voor twee hiervan (in Schaijk en Heeze) is het bestemmingsplan vastgesteld en volgt nu de aanleg. Op landgoed De Utrecht bij Esbeek is de aanleg al zowat klaar. Nog deze maand beslist de gemeente over een bestemmingsplan dat gebruik toestaat.