Volledig scherm
Netherlands' Duncan Laurence celebrates after winning the 64th edition of the Eurovision Song Contest 2019 at Expo Tel Aviv on May 19, 2019, in the Israeli coastal city. (Photo by Jack GUEZ / AFP) © AFP

Brabant wil Eurovisiesongfestival organiseren

Nu Nederland met Duncan Laurence de winst van het Eurovisiesongfestival heeft binnengehaald, is de grote vraag: waar in Nederland gaat het Songfestival volgend jaar plaatsvinden? Brabant wil er in elk geval een gooi naar doen. 

Duncan Laurence heeft aan de Rockacademie gestudeerd en jarenlang in Tilburg gewoond. Daarnaast verwijst zijn winnende nummer ‘Arcade’ naar de Tilburgse kermis, zo betogen de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. Die partijen roepen er via vragen aan het provinciebestuur toe op om een Brabantse songfestivallobby te starten.

Die werkwijze is overigens een beetje voor de bühne. De vijf fracties onderhandelen momenteel immers zelf over een nieuw provinciebestuur. De partijen gaan daardoor in feite zelf over de antwoorden op hun eigen vragen. De kans dat de provinciale politiek daadwerkelijk een Brabantse lobby start, lijkt dus groot. 

De partijen doen in de vragen verder nog geen uitspraken over invulling van de organisatie, bijvoorbeeld waar in Brabant het Songfestival dan plaats zal moeten vinden. 

Visitekaartje

Het is in ieder geval zeker dat NPO, AVROTROS en NOS het evenement samen gaan organiseren in 2020. Het Eurovisiesongfestival 2020 moet ‘een visitekaartje worden van Nederlandse creativiteit en media-innovatie’, stellen de drie partijen. NPO, AVROTROS en NOS pakken de organisatie ‘namens de gehele publieke omroep, ieder vanuit zijn eigen rol’ gezamenlijk op.

,,Het festival is één van de grootste internationale evenementen en biedt geweldige kansen om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten”, aldus NPO, AVROTROS en NOS. ,,Daarnaast pas het uitstekend bij de verbindende rol die de publieke omroep in de samenleving wil spelen, omdat het evenement een groot bereik heeft bij diverse doelgroepen van jong tot oud.”

  1. Treinen in Brabant gaan langzamer rijden: ‘Kansloze proef, dit draait het vervoer de nek om’
    PREMIUM

    Treinen in Brabant gaan langzamer rijden: ‘Kansloze proef, dit draait het vervoer de nek om’

    DEN BOSCH - De proef die binnenkort start met langzamer rijdende treinen op het spoortraject door en langs Boxtel, Den Bosch en Zaltbommel lijkt bij voorbaat al kansloos. Zowel goederenvervoerders als omwonenden van het spoor zijn zeer sceptisch. ,,De proef is een wassen neus”, zeggen omwonenden. ,,Langzamer rijden draait het spoorgoederenvervoer de nek om”, aldus vervoerders.