Volledig scherm
Netherlands' Duncan Laurence celebrates after winning the 64th edition of the Eurovision Song Contest 2019 at Expo Tel Aviv on May 19, 2019, in the Israeli coastal city. (Photo by Jack GUEZ / AFP) © AFP

Brabant wil Eurovisiesongfestival organiseren

Nu Nederland met Duncan Laurence de winst van het Eurovisiesongfestival heeft binnengehaald, is de grote vraag: waar in Nederland gaat het Songfestival volgend jaar plaatsvinden? Brabant wil er in elk geval een gooi naar doen. 

Duncan Laurence heeft aan de Rockacademie gestudeerd en jarenlang in Tilburg gewoond. Daarnaast verwijst zijn winnende nummer ‘Arcade’ naar de Tilburgse kermis, zo betogen de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. Die partijen roepen er via vragen aan het provinciebestuur toe op om een Brabantse songfestivallobby te starten.

Die werkwijze is overigens een beetje voor de bühne. De vijf fracties onderhandelen momenteel immers zelf over een nieuw provinciebestuur. De partijen gaan daardoor in feite zelf over de antwoorden op hun eigen vragen. De kans dat de provinciale politiek daadwerkelijk een Brabantse lobby start, lijkt dus groot. 

De partijen doen in de vragen verder nog geen uitspraken over invulling van de organisatie, bijvoorbeeld waar in Brabant het Songfestival dan plaats zal moeten vinden. 

Visitekaartje

Het is in ieder geval zeker dat NPO, AVROTROS en NOS het evenement samen gaan organiseren in 2020. Het Eurovisiesongfestival 2020 moet ‘een visitekaartje worden van Nederlandse creativiteit en media-innovatie’, stellen de drie partijen. NPO, AVROTROS en NOS pakken de organisatie ‘namens de gehele publieke omroep, ieder vanuit zijn eigen rol’ gezamenlijk op.

,,Het festival is één van de grootste internationale evenementen en biedt geweldige kansen om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten”, aldus NPO, AVROTROS en NOS. ,,Daarnaast pas het uitstekend bij de verbindende rol die de publieke omroep in de samenleving wil spelen, omdat het evenement een groot bereik heeft bij diverse doelgroepen van jong tot oud.”

 1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
  Geef uw mening

  ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

  Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?
 2. Gemeente mag plaag processierups in Eindhovense buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe
  PREMIUM

  Gemeente mag plaag processie­rups in Eindhoven­se buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe

  EINDHOVEN - Door een wet mocht de gemeente Eindhoven pas beginnen met bestrijden van de processierups toen de plaag al ondraaglijk was aan de Tilburgseweg-Oost. Nu zitten buurtbewoners onder de rode jeukende bulten, sommige mensen zijn zelfs al weken uit hun woning gevlucht. Daar komt nog eens bij dat de brandende haartjes, die in huizen naar binnen zijn gewaaid, voor rekening van de bewoners zelf zijn. ,,Er zitten hier nu meer processierupsen dan ooit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.