Volledig scherm
Een provinciale weg in aanleg. © Caspar Huurdeman

Brabant werkt aan stillere provinciale wegen

DEN BOSCH - Brabanders die langs provinciale wegen wonen mogen er rekening mee houden dat de geluidsoverlast de komend vijf jaar gaat afnemen. 

Volgens Gedeputeerde Staten wordt het mogelijk om de geluidsbelasting te beperken tot zestig decibel. Dat staat in het plan Geluid dat het provinciebestuur heeft gepresenteerd.

De geluidsoverlast voor omwonenden van onder meer de N260 bij Baarle-Nassau, de N285 bij Zevenbergen en de N629 tussen Dongen en Oosterhout kan bijna met de helft worden verminderd, voorspellen Gedeputeerde Staten. Dit kan omdat veel van deze mensen verder van de weg af komen te wonen, doordat er rondwegen en omleidingen worden aangelegd. Maar dat is niet alles. De provincie gaat ook aan de slag met ‘stil asfalt’ en de aanleg van geluidswallen en –schermen.

Toch blijven er locaties waar het onmogelijk is om de maximale grens van 65 decibel aan overlast te voorkomen. De bewoners die daar mee te maken krijgen kunnen gebruik maken van een subsidie. Wie in aanmerking komt, wordt door de provincie benaderd.

  1. Help, de pil is schaars: Bredase moet helemaal naar Almere voor een strip
    PREMIUM

    Help, de pil is schaars: Bredase moet helemaal naar Almere voor een strip

    De anticonceptiepil afhalen bij de apotheek is een gewoonte, net als het doen van een boodschap. Je krijgt een doosje, rekent af en komt drie maanden later weer terug. Deze keer krijg ik één strip in mijn handen geduwd. ,,Dit is voor een maand”, hoor ik mezelf tegen de assistente zeggen. Ze legt uit dat ze niet meer op voorraad heeft, de apotheek krijgt telkens slechts een paar strips van de groothandel. O ja, de prijs is ook wat gestegen: 7,90 euro voor één maand, normaliter betaal ik 10,15 euro voor drie maanden.