Volledig scherm
Een provinciale weg in aanleg. © Caspar Huurdeman

Brabant werkt aan stillere provinciale wegen

DEN BOSCH - Brabanders die langs provinciale wegen wonen mogen er rekening mee houden dat de geluidsoverlast de komend vijf jaar gaat afnemen. 

Volgens Gedeputeerde Staten wordt het mogelijk om de geluidsbelasting te beperken tot zestig decibel. Dat staat in het plan Geluid dat het provinciebestuur heeft gepresenteerd.

De geluidsoverlast voor omwonenden van onder meer de N260 bij Baarle-Nassau, de N285 bij Zevenbergen en de N629 tussen Dongen en Oosterhout kan bijna met de helft worden verminderd, voorspellen Gedeputeerde Staten. Dit kan omdat veel van deze mensen verder van de weg af komen te wonen, doordat er rondwegen en omleidingen worden aangelegd. Maar dat is niet alles. De provincie gaat ook aan de slag met ‘stil asfalt’ en de aanleg van geluidswallen en –schermen.

Toch blijven er locaties waar het onmogelijk is om de maximale grens van 65 decibel aan overlast te voorkomen. De bewoners die daar mee te maken krijgen kunnen gebruik maken van een subsidie. Wie in aanmerking komt, wordt door de provincie benaderd.

  1. Taboe op borstvoeding oorzaak hoge kindersterfte in Brabant eind negentiende eeuw, in Roosendaal vooral arbeidersgezinnen getroffen

    Taboe op borstvoe­ding oorzaak hoge kinder­sterf­te in Brabant eind negentien­de eeuw, in Roosendaal vooral arbeiders­ge­zin­nen getroffen

    TILBURG - Een taboe op het geven van borstvoeding aan kinderen zorgde eind negentiende eeuw voor een hogere kindersterfte. In Roosendaal werden vooral arbeidersgezinnen getroffen. Dat blijkt uit onderzoek van Evelien Walhout, die op 25 januari haar proefschrift An infants’ graveyard? Region, religion and infant mortality in North Brabant, 1840-1940 verdedigt aan Tilburg Univerity.