Volledig scherm

Brabant weer een eenheid? Dat wordt niks

ETTEN-LEUR - Nederland is een verzinsel, België een samenraapsel. Maar Brabant is één en ondeelbaar. Daarom wordt het volgens het mysterieuze genootschap Pacte des Cygnes (oftewel het ‘Zwanenverbond’) tijd om de droom van een herboren Brabant weer op te pakken: als ‘enige alternatief voor verval en instandhouding van een failliet systeem’.

In een manifest én met behulp van borden langs de weg strijdt het voor een onafhankelijk Brabant. De vraag is: hoe realistisch is dat streven? Hoogleraar Jos Swanenberg van de Universiteit van Tilburg is kritisch. “Een grappig idee, maar meer ook niet”, zegt hij.

Een woordvoerder van de provincie spreekt diplomatiek van een ‘interessante gedachtenoefening’, maar ook professor Arnoud-Jan Bijsterveld zet vraagtekens bij het Pacte des Cygnes. „Ik hou me er verre van. Er staan een paar aardige ideeën in hun manifest, maar die slaan uiteindelijk door naar de grootste kolder”, is zijn oordeel.

Lees meer in BN DeStem van dinsdag 23 juni.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement