Hier zou het Logistiek Park Moerdijk moeten komen.
Volledig scherm
Hier zou het Logistiek Park Moerdijk moeten komen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Brabant shopt stikstof in andere provincies en wekt woede bij de buren

DEN BOSCH - Om de plannen voor de komst van het Logistiek Park Moerdijk (LPM) vlot te trekken, wil Noord-Brabant vier veehouderijen buiten de eigen provinciegrenzen opkopen. Tot woede van provinciebestuurders in Zeeland, Noord-Holland en Drenthe, die dat ‘oncollegiaal’ en ‘niet voor herhaling vatbaar’ vinden.

De aanleg van het LPM sleept inmiddels al jaren aan. De bezwaarprocedures van weleer zijn inmiddels van tafel, maar bij de Raad van State doemde vorig jaar een nieuw probleem op. Stikstof, de onzichtbare bottleneck die het afgelopen jaar veel projecten dwars zat. De provincie kampt na een uitspraak in november vorig jaar in feite met een duivels dilemma. Volgens het vonnis heeft Brabant 26 weken de tijd om de extra stikstofneerslag te compenseren die het Moerdijkse plan veroorzaakt. Maar terwijl de tijd dus dringt, zijn provincies en Rijk het nog steeds niet helemaal eens over hoe de stikstofboekhouding nou precies vorm moet krijgen.

Zes boerderijen opkopen

Het bracht Brabant ertoe om dan toch maar vast te handelen. De provincie denkt de stikstofbijdrage van het LPM te kunnen compenseren door in totaal zes boerderijen op te kopen: twee in Brabant, twee in Noord-Holland, één in Zeeland en één in Drenthe. Dat klinkt nogal vergezocht, maar het heeft alles te maken met de juridische kluwen die rond stikstof is ontstaan. De extra stikstof vanuit het logistiek park mag namelijk op geen enkel natuurgebied een negatieve invloed heeft. En omdat de relatief vluchtige stikstof uit de industrie in feite heel het land door waait, moet Brabant dus óók in het Drentse Ruinerwold of het Noord-Hollandse Assendelft compensatie zoeken.

De gang van zaken heeft kwaad bloed bij de drie betreffende provincies; zo spreekt de Zeeuwse gedeputeerde Anita Pijpelink van een ‘onaangename overvaltactiek’. In een brief die vandaag aan alle provinciebesturen is verstuurd, gaat Brabant door het stof: de communicatie had beter gemoeten. ‘Wij  betreuren wij de gang van zaken en bieden onze welgemeende excuses aan.’ Al volgt er ook een excuus voor het excuus: ‘Wij voelden ons tot deze handelwijze genoodzaakt vanwege de grote urgentie om snel te handelen, alsmede het belang van de ontwikkeling van Logistiek Park Moerdijk voor de economie en arbeidsmarkt van West-Brabant.’ 

Brabant benadrukt in de brief dat het maar een heel klein beetje van de stikstofruimte van de opgekochte boerderijen gaat gebruiken. ‘Van de aangekochte veehouderijen hebben wij maar een heel beperkt deel (10 procent) van de beschikbare stikstofruimte nodig. De overige stikstofruimte stellen wij graag primair beschikbaar voor publieke doelen. Overigens gaat het hier om bedrijven die al enige tijd te koop stonden en dus ook door een marktpartij hadden kunnen worden gekocht.’