Het eerdere boerenprotest.
Volledig scherm
Het eerdere boerenprotest. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Brabant geeft boeren meer tijd: negen maanden uitstel voor strengere eisen aan stal

DEN BOSCH - Boeren in Brabant krijgen langer de tijd om te voldoen aan strengere staleisen. De deadline voor het aanvragen van een vergunning gaat naar 1 januari 2021. De vervanging van het verouderde stalsysteem moet voor 1 oktober 2022 klaar zijn. Dat is negen maanden later dan het originele besluit.

Provinciebestuurder Rik Grashoff (GroenLinks) lichtte de Brabantse stikstofaanpak vrijdag toe: ,,We zijn heel enthousiast over dit plan. Het zorgt voor sneller, beter en structureler resultaat.” Een kleine slag om de arm: de politiek heeft over een week het laatste woord over het uitstel. De ZLTO noemde de plannen in een eerste reactie ‘een eerste stap in de goede richting’. Maar de boerenbelangenorganisatie houdt vast aan 2028.

Brabant komt boeren tegemoet

Door een veelbesproken landbouwbesluit uit 2017 moeten de stallen van Brabantse boeren vanaf 2022 al aan strengere milieueisen voldoen. Voor hun collega’s in andere provincies geldt deze deadline niet. Dat is oneerlijk, vinden boerenorganisaties als ZLTO. Die vechten vandaag in de rechtbank het oude landbouwbesluit aan en zien in de stikstofcrisis een nieuw wapen om de strengere deadline van tafel te krijgen.

Door de stikstofcrisis komt het provinciebestuur de boeren nu deels tegemoet. De deadline gaat niet terug naar 2028, maar wordt wel naar achteren gezet.

Is het genoeg voor de boeren?

Het is nu de vraag of boeren genoegen nemen met het uitstel. Zij hebben afgelopen maanden meerdere keren met trekkers voor het provinciehuis gestaan, als protest tegen de deadline. In de politiek blijkt vooral het CDA gevoelig voor de onvrede onder boeren. De partij, die sinds dit jaar weer in de coalitie zit, paste haar koers aan en wil nu ook dat de deadline van tafel gaat.

De koerswijziging zorgde voor het opstappen van CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma. Zij zaten klem tussen de koers van de coalitie en die van hun eigen partij. Het is de vraag wat de fractie vindt van de verschoven deadline en of ze daar vrijdag 13 december mee in kan stemmen tijdens het belangrijke politieke debat in de Provinciale Staten. 

  1. Brabants coronanieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen, steeds meer teststraten
    PREMIUM

    Brabants corona­nieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapa­tiën­ten opgenomen, steeds meer teststra­ten

    De meest recente cijfers tonen dat er opnieuw minder coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuizen. Ook gaat het de goede kant op met de mensen die weer herstellen. Het aantal nieuwe patiënten in de Brabantse ziekenhuizen ligt ongeveer gelijk op het aantal mensen dat het hospitaal weer mag verlaten. Wel roepen artsen en de koning op om in het paasweekeinde zoveel mogelijk thuis te blijven, ook motorrijders en wielrenners. De capaciteit in de ziekenhuizen is nog altijd beperkt. Een overzicht van het coronanieuws van donderdag.