Volledig scherm
Uit onderzoek blijkt dat Brabanders de Efteling belangrijker vinden dan carnaval. © ANP

Brabanders vinden de Efteling belangrijker dan carnaval

BREDA - Als je moet kiezen tussen de Efteling en carnaval, wat zou het dan worden? Uit het Vrije Tijd Merkenonderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de meeste Brabanders voor de eerste optie zouden kiezen. 

In het onderzoek is aan 7850 mensen gevraagd wat zij vinden van de cultuurinstellingen, dagattracties, evenementen en sportorganisaties in hun eigen provincie. 

Uit de resultaten kwam ook naar voren dat Brabant dé sportprovincie van Nederland is. In de Brabantse top-50 van sterkste vrijetijdsmerken is meer dan 40 procent een sportclub of sportaccommodatie. In geen enkele andere provincie is dat percentage zo hoog. PSV, het Philips Stadion en het Eindhovense zwemcentrum Tongelreep zijn de populairste sportorganisaties. Utrecht heeft daarentegen het meeste karige sportaanbod.

Flevoland 'slaapprovincie'

Volgens de onderzoekers moet de provincie Flevoland zich overigens zorgen maken. "De jongste provincie heeft vooral het imago van een slaapprovincie, die je verlaat om te werken en recreëren. De Oostvaardersplassen zijn weliswaar een ijzersterk vrijetijdsmerk, maar de provincie heeft ook culturele iconen nodig om een aantrekkelijker imago te krijgen.''

Dubbelcheck

Wij vragen ons af of ze het in Amsterdam wel goed gemeten hebben, dus even een dubbelcheck. Geef je mening in de poll: 

Poll

Wat doe jij liever?

  • Een dagje naar de Efteling (46%)
  • Carnaval vieren (54%)
2208 stemmen