Politiewagens bij een drugslab dat in 2017 werd gevonden in een Eindhovens woonhuis.
Volledig scherm
Politiewagens bij een drugslab dat in 2017 werd gevonden in een Eindhovens woonhuis. © fotopersburo Bert Jansen

Brabander moet meer gaan klikken over drugscriminelen

De taskforce tegen de drugscriminaliteit gaat zwaar inzetten op het verhogen van de meldingsbereidheid van Brabantse burgers. Inmiddels is in drie stadswijken een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de vraag waarom veel burgers weigeren de politie te bellen als ze criminele praktijken in hun directe omgeving vermoeden.

Het verhogen van de meldingsbereidheid maakt deel uit van het Brabants-Zeeuwse plan waarvoor minister Grapperhaus vorige week 20 miljoen euro beschikbaar stelde. Burgemeesters, hoofdofficieren van justitie en politiechefs stelden de laatste jaren bij herhaling vast dat de strijd tegen de drugscriminelen alleen te winnen is als ook Brabantse burgers bereid zijn om een steentje bij te dragen.

Meld Misdaad Anoniem

Uit het jaarverslag van Meld Misdaad Anoniem bleek begin dit jaar dat het aantal Brabantse bellers in 2017 is gestegen. Vanuit Brabant kwamen toen ruim 3300 tips binnen, meestal over drugs. Dat moeten er nog veel meer worden, vindt de taskforce. De inmiddels naar Amsterdam vertrokken hoofdofficier van justitie Nicole Zandee noemde de ‘mentaliteit van de Brabantse burger’ in 2017 een ‘groot maatschappelijk probleem’: ,,Er wordt niet geklikt, men pikt graag een graantje mee en belt niet met de politie als er een probleem is met criminelen”.

Het Verwey-Jonker Instituut en Bureau Broekhuizen onderzoeken nu in drie verschillende wijken wat burgers weerhoudt om de telefoon te grijpen. In totaal trekt de taskforce zes ton uit voor de inspanningen om de meldingsbereidheid op te krikken. Dat geld zal voor een groot deel opgaan aan het inzetten van doelgerichte communicatiemethoden.

Machtspositie

Het streven om het aantal misdaadmeldingen te verhogen, past in het verbeteren van de ‘sociale weerbaarheid’, één van de drie pijlers van het plan dat de Brabantse-Zeeuwse taskforce bij minister Grapperhaus had ingediend. In het plan erkent de taskforce dat criminelen de afgelopen jaren in sommige Brabantse stadswijken ‘vrijwel ongehinderd een machtspositie hebben opgebouwd’. Zo zijn in die wijken ‘parallelle samenlevingen’ ontstaan waarin het ook voor bewoners doodgewoon is om hand- en spandiensten te verrichten voor criminelen.

De tekst gaat verder onder de foto

Een Tilburgse politieman in actie tijdens een van de recente 'veegweken’
Volledig scherm
Een Tilburgse politieman in actie tijdens een van de recente 'veegweken’ © Toby de Kort/De Kort Media

,,We moeten vaker laten zien dat de overheid de welwillende burgers kan steunen”, zegt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings. Hij noemt als lichtend voorbeeld de ‘veegweken’ in Midden-Brabant , waarbij politie en justitie een week lang achter allerlei vage meldingen aangaan. ,,Op die manier laat je zien dat er iets met tips gebeurt.” Ook allerlei ‘intimiderend gedrag’ van criminelen die zich als ‘wijkkoningen’ gedragen, moet vaker worden aangepakt, zo vult Weterings Bossche collega Jack Mikkers aan. ,,Misschien hebben burgers niet direct last van een hennepzoldertje, maar wel van die teler die elke dag zijn grote auto op de stoep zet. Zulk asociaal gedrag moeten we ook de kop indrukken.”

Bedreigingen

Ook de Brabantse gemeenten zelf moet zich nog beter wapenen tegen de drugscriminaliteit, vindt de taskforce. Bestuurders en ambtenaren hebben de laatste jaren vaker te maken hebben met bedreigingen en intimidatie. Het is de ‘keerzijde’ van de stevigere aanpak van de drugsindustrie, zeggen de burgemeesters Mikkers  en Weterings. 

De taskforce gaat daarom ook werken aan een betere ‘bestuurlijke weerbaarheid’. Dat gebeurt onder meer door extra trainingen voor bestuurders en ambtenaren. Gemeenten zijn de laatste jaren veel alerter op het witwassen van crimineel geld en de verstrengeling van de onderwereld en de -bovenwereld.

Ondertekening brieven

Het antwoord op de toenemende agressie wordt ook gezocht in kleine maatregelen: gemeenten die onderling ambtenaren uitwisselen als er ergens opgetreden moet worden (bijvoorbeeld bij een drugslab of een wietplantage). Of brieven die niet langer met naam en toenaam worden ondertekend door een ambtenaar, maar door het college van B. en W. Mikkers: ,,Als je dan een vergunning weigert, laat je zien dat dat niet het besluit van één ambtenaar is, maar van de hele gemeente”.