Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius

Boswachter Natuurmonumenten: Schimmige zwammen

Oktober was geen paddenstoelenmaand, maar nu schieten ze ineens uit de grond. Zijn het nou paddenstoelen, zwammen of schimmels?

Dat de paddenstoelen met een waas van geheimzinnigheid zijn omgeven, blijkt uit de benamingen: elfenbankje, satansboleet, heksenboleet, aardtong, dodemansvinger en heksenkring.

In de wetenschappelijke taal wordt de groep van zwammen, Fungi genoemd. Het rijk van de Fungi valt weer uiteen in twee hoofdgroepen, namelijk lagere zwammen en hogere zwammen. De lagere zwammen noemen we schimmels, zoals bijvoorbeeld die op de brood. Zwammen met een steel noemen we paddenstoelen en zwammen zonder steel zwammen!

Eigenlijk is wat wij zien maar een klein gedeelte van de hele zwam. Het is het vruchtlichaam dat zorgt voor de opslag van de sporen. Uit die sporen ontstaan nieuwe zwammen . Dat begint dan eerst met de ontwikkeling van een soort netwerk van draden, dat we ook wel zwamvlok of mycelium noemen.

Til als je in het bos bent maar eens een tak op waarop paddenstoelen of zwammen groeien, dan zie je heel dikwijls zo’n zwamvlok zitten. Daarna weer netjes terugleggen, niets aan de hand.