Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius

Boswachter Natuurmonumenten: Jacht op groot wild

Het is deze week mijn beurt om iets te schrijven in deze rubriek. Eerst had ik niets, maar gelukkig is daar Donald Trump, en vooral zijn familie, die mij stof voor een column bezorgde. Op sociale media kwam ik dit bericht tegen: Donald Trump Jnr & his brother Eric with a leopard they’ve just shot. En dan natuurlijk met een foto waar beide triomfators en het arme dode dier op stonden. De slachting vond plaats in 2012.


Afgelopen zomer werd Donald Trump senior gevraagd om een reactie en hij verdedigde zijn zonen en de sport van het slachten van exotische Afrikaanse dieren. Die is dan kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap!

Blijkbaar zit idioterie in de genen van de familie Trump, want ondanks de boosheid in de wereld over de doodgeschoten leeuw door een tandarts uit de VS, verdedigt Trump deze actie. Een sport noemt hij het en voor die sport moet wel wat betaald worden. Een olifant afknallen bijvoorbeeld kost 20.000 tot 53.000 euro.

Op een bepaald moment is de mens gaan jagen om voedsel te krijgen. Die jacht, géén plezierjacht, stond dus in het teken van overleven en was soms bitter noodzakelijk.

Dat wat die zonen van Trump deden, noemen ze plezier- of hobbyjacht. Het woord plezierjacht mag overigens niet meer worden gebruikt, want de jagers jagen niet meer met plezier.

Dus wordt het voortaan hobbyjacht genoemd. Maar kun je zoiets dan wel een hobby noemen?