Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius

Boswachter Natuurmonumenten: Het nieuwe jaar

Allereerst wens ik de lezers van BN De Stem een fantastisch, goed en groen 2016 toe. 2015 eindigde lenteachtig. Veel mensen vroegen mij dan ook: ‘Boswachter is de natuur van slag?’ Meldingen van dagpauwogen, koolwitjes en vooral veel atalanta’s op tweede kerstdag geven extra voer voor deze vraag. Elke keer antwoord ik: ‘Nee hoor de natuur is niet van slag. De mens wel.’

Eind vorig jaar werden op sommige plekken temperaturen gehaald van 14 graden. Dan ben je toch gek als plant als je daar geen gebruik van maakt! Voor dieren is het wel wat anders, want door de warmte gaan ze niet in winterslaap of komen ze juist uit hun winterverblijven. Dat kost veel energie. Maar voor deze dieren is er nauwelijks voedsel als bijvoorbeeld insecten. Het is daarom te hopen dat er geen zware vorstperiodes meer komen.

Wat brengt 2016 ons? Komt de wolf ons land voorgoed binnen? Verwelkomt West Brabant de eerste otter? Dat soort vragen houden mij wel bezig. Dankzij de natuurbruggen in Brabant kunnen de dassen nu gemakkelijk het westen van Brabant bereiken. Het zou me dan ook niet verbazen als er de komende tijd dassen worden waargenomen op de Oude Buisse Heide en omgeving.

Volgens mij wordt het in die zin een mooi natuurjaar. Wel moeten we de strijd tegen de verdroging goed doorzetten, want de natte heidegebieden hebben het nu zwaar te verduren.