Volledig scherm

Boswachter Natuurmonumenten: Big Five van Brabant

Deze week was ik uitgenodigd om bij een unieke gebeurtenis in onze provincie aanwezig te zijn: het loslaten van de eerste vier wisenten oftewel Europese bizons. Dit prachtige dier is sinds maandag een van de ‘big five’ dieren van Brabant. De anderen zijn: het wilde zwijn, de bever, de otter en het edelhert.


Het is de droom van onze gedeputeerde Johan van den Hout dat deze ‘big five’ allemaal weer in Brabant voorkomen. Het wilde zwijn wordt al op veel plaatsen in Oost-Brabant waargenomen, de bever heeft al een stevige voet in onze rivieren en beken en de otter is reeds gesignaleerd bij Den Bosch.

Nummer vier, het edelhert, wordt binnenkort losgelaten in de Kampina bij Oisterwijk, in een (voorlopig) afgesloten gebied.

En dan nu de wisent. Losgelaten in de Maashorst bij Nistelrode en Uden. In totaal worden daar elf dieren uitgezet, van verschillende bloedlijnen.

Meer dan 100 mensen stonden maandag geduldig op de vrachtwagen met de dieren te wachten op de ‘loslaatplek’.

Voorzichtig achteruitrijdend reed die wagen naar de hekken van de 200 hectare waar de dieren losgelaten werden. De spanning steeg toen de klep openging. Maar nee, geen wisent. Minuten verstreken, tot plotseling de eerste wisent, een koe, met veel geweld de wagen uit sprong en met een indrukwekkende hoefafdruk neerplofte op Brabantse bodem.

Snel keek ik op mijn iPhone en ja, ik had dat unieke moment gevangen!

Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius
Volledig scherm