Volledig scherm
Erik de Jonge. © Peter van Trijen/het fotoburo

Boswachter Brabantse Wal: Wie is de Bob?

BERGEN OP ZOOM - Erik de Jonge is boswachter voor Brabants Landschap in West-Brabant. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

Heerlijke herfst! De tijd van prachtige kleuren en ochtendnevels. En van de vogeltrek. Enorm veel vogels haasten zich voor de kou uit naar het zuiden. En van al dat gereis krijg je natuurlijk honger.

De natuur bulkt nu van het voedsel, er is genoeg voor iedereen. Een beetje te veel zelfs. Bessen en ander fruit worden daardoor overrijp. En dan, na een koude nacht gaan ze gisten.

Oudere vogels lijken daar rekening mee te houden, maar vooral het jonge spul gaat zich volledig te buiten. Een zwerm spreeuwen maakte het wel heel bont. Ik zag ze in een vlier vol ‘jenever-bessen’. Een deel zat in de top en zong nog wat onduidelijke liedjes op hese toon. Een ander groepje zat leunend tegen elkaar te balanceren op een tak.

Voor een volgend clubje eindigde een stukje vliegen in een struik die ze vermoedelijk niet eens zagen staan, gezien de oncomfortabele landing. Hier was een braspartij gaande van ongekende omvang. En dan te bedenken dat ze nog een paar duizend kilometer moeten vliegen!

Hoe zal dat gaan? Arriveert dat ooit in het zuiden? Blijft er ééntje nuchter die straks voorop vliegt? Een merel die zich vorig jaar dagenlang bezatte aan onze gegiste wilde kersen kreeg in ieder geval een flinke kater. Een grijze met witte poten.