Volledig scherm
Erik de Jonge. © Peter van Trijen/het fotoburo

Boswachter Brabantse Wal: Vette Pokémon

BERGEN OP ZOOM - Erik de Jonge is boswachter voor Brabants Landschap in West-Brabant. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

Je hebt tal van natuurtoeristen. Er zijn vogelspotters, argeloze wandelaars, driftig priemende Nordic Walkers en langs zoevende mountainbikers. Een nieuwe categorie dient zich aan.

Al een tijdje zie ik met enige verbazing allerlei figuren die met smartphone in de hand op de gekste plekken en tijden opduiken. Toen ik vier jongeheren in een eikenboom aantrof in ontoegankelijk gebied was mijn maat vol en vroeg ik opheldering.

Ze zochten ‘gewoon’ Pokémon. Nog steeds heb ik me er niet in verdiept. Maar ik heb er al wel een beter beeld bij inmiddels. Dat ging zo.

Met m’n collega knapte ik een klusje op in drassig gebied. We stonden in het veld en een brede rietkraag scheidde ons van een wandelpad. Plotseling klonk er een kreet vanachter het riet. „Hé, zijn daar ook vette Pokémon?”

Blijkbaar kon de jongeman achter de kreet zich nauwelijks voorstellen dat mensen om een andere reden in het veld bezig zouden zijn. Op mijn gekscherend antwoord ‘ja, hele vette!’, klonk meteen een luid gekraak van riet. Nu weet ik dat riet doorgaans de aanwezigheid van water verraadt, maar zij klaarblijkelijk niet.

De twee wezens die proestend en druipend uit het riet opdoken hebben nu dus mijn beeld gevormd bij de term ‘vette Pokémon’.