Volledig scherm
Erik de Jonge. © Peter van Trijen/het fotoburo

Boswachter Brabantse Wal: Big Brother

BERGEN OP ZOOM - Erik de Jonge is boswachter voor Brabants Landschap in West-Brabant. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

Echt niet. Ik had nooit gedacht dat een hoog gelaarsd buikje in mislukt badpak zo’n storm aan reacties zou veroorzaken. Weet u waarom? Ik vrees dat ik al te veel gewend ben. En dat het grote publiek amper beseft wat er allemaal in het buitengebied gebeurt.

Met enige pijn in m’n fotografenhart geef ik toe dat een koploze foto van een vijftiger in kouwelijk hemd veel hogere ogen gooit dan een magnifieke natuurplaat. Althans, het is nog niet voorgekomen dat ik na het posten van een reeënfoto de volgende morgen al voor half negen zes radiostations aan de lijn kreeg.

Feit is dat die zielige knakker in weinig teekwerend kostuum dankzij mijn tweet nu al een week door half Nederland uitgelachen wordt. En ik heb met hem te doen.

Serieus. Nooit durft ie meer zo gewaagd ingespannen het bos in. En natuurlijk is hij doodsbang dat moeders zal snappen waarom er grasgroen aan haar goeie kniekousen zat. Wellicht zelfs waarom hij zo vaak moet ‘overwerken’.

En wat zouden ze op het werk wel gedacht hebben als die vermaledijde boswachter dat koppie nou niet had afgesneden? Dus mocht u nog plannen in die richting hebben, wees gewaarschuwd, boswachters hebben overal ogen en oren!

Knaagt nog één vraagje bij me: waar ken ik die vent toch van?