Volledig scherm
Boswachter Thomas van der Es. © AD/Milan Rinck

Boswachter Biesbosch: Van polderland naar waterland

De afgelopen weken was het onstuimig in het deltagebied. Herfstig najaarsweer met hoge temperaturen, maar ook de één na de andere westerstorm. In het Beneden-Rivierengebied weten we wat dat betekent: stuwing van rivierwater.

Als ik via Werkendam de Bandijk oprij zie ik een ongekend uitgestrekte horizon. Witte schuimkoppen, wolken kieviten en biddende torenvalken. Ruim 3.000 hectare bouwland is veranderd in waterland, bossen zijn verdwenen en het landschap is open. Via kreken en geulen van de Brabantse Biesbosch stromen de voormalige landbouwpolders vol met water. Wat ontstaat, is een delta van internationale allure. Ondiepe lagunes waar grote zilverreigers doorheen stappen, kades waar aalscholvers rusten en kletsnatte reeën die aan de voet van een terp liggen.

Na jaren van onrust zijn de werkzaamheden in de grote Noordwaard afgerond. Het is een van de koploperprojecten van 'Ruimte voor de rivier' en waterveiligheid is hier een werkwoord. Bij twee meter boven NAP zal de aftakking van de Rijn, die hier de Nieuwe-Merwede mag heten, over zogenaamde drempels lopen en zodoende houden Werkendam en Gorinchem droge voeten. Een natuurgebied is misschien niet de juiste benaming, maar ik vind het er toch verdacht veel op lijken. Wat een aanwinst!

Thomas van der Es is boswachter in de Biesbosch.