Volledig scherm
Thomas van der Es.

Boswachter Biesbosch: Schoner en stiller varen in de Biesbosch

BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

De afgelopen week had ik als boswachter een bijeenkomst met een aantal ondernemers in de Biesbosch. Zij deelde hun ambities vanuit het Sun-bi project. Een project waarbij toeristisch recreatieve Biesbosch- ondernemers aan de slag gaan met verduurzaming van hun vloot.

‘Hoe krijgen we het voor elkaar dat er in de kern van het Nationaal park schoner gevaren wordt ?’ Een aanbeveling aan de ondernemers was dan ook om met oplossingen te komen die bijdragen aan een goede biodiversiteit. Feitelijk is de fysieke aanwezigheid van de mens van invloed op de natuurlijke omgeving, maar hoe kunnen beide samen? Soms gaat dat niet, soms wel en soms kan het beter.

Wat zou het geweldig zijn: stil en schoon varen in een van de meest bijzondere rivierdelta’s van de wereld. Om minder geluid te produceren, om meer vogelgeluiden te horen en minder te vervuilen.

We dienen deze week een bidbook in om samen met het Haringvliet een groot Nationaal park van wereldklasse te worden. Dit zijn volgens mij stappen in de goede richting. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Minder stinkende dieselmotoren in kwetsbare kreken en exclusiviteit voor elektrische vaartuigen? Mij lijkt het mooi.

Volg Thomas op Twitter met: @ThomasvanderEs