Volledig scherm
Thomas van der Es.

Boswachter Biesbosch: IJsvogel spotten? Grijp nu je kans

BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

Het zat er een beetje aan te komen na drie hele zachte winters. Het is opnieuw een topjaar voor de ijsvogel. Eén van Nederlands kleurrijkste vogels heeft namelijk een gruwelijke hekel aan bevroren kreken en sloten.

De ijsvogel dankt zijn naam aan zijn ijsblauwe rug, die je ziet op het moment dat hij luid fluitend voorbij komt scheren. Nationaal Park de Biesbosch is een heus paradijs voor ijsvogels. De meer dan 40 (!) nesten bevinden zich daar allen in de wortelkluit van wilgen en populieren.

Er waait nog wel eens iets om in het ruige zoetwatergetijdengebied. In die soms enorme kluiten maken ze een nestpijp van minimaal 50 centimeter. Ze kunnen gemakkelijk 2-3 keer per jaar broeden. De volwassen vogels vliegen nu af en aan met kleine visjes.

Soms zitten er wel zes piepjonge ijsvogels in hun nest die gevoerd worden. In deze periode moet er eens per uur een jong visje worden aangevoerd per jonge ijsvogel. De komende weken gaat de productie van jonge ijsvogels nog driftig door. Het kan eigenlijk niet fout gaan als je nog een tripje naar de Biesbosch hebt gepland.

Mijn tip: vaar zachtjes of peddel een ondiepe kreek in. Misschien blijft het bij een blauwe flits, maar een ijsvogel is eigenlijk niet te missen deze zomer.

Volg Thomas op Twitter met: @ThomasvanderEs