Volledig scherm
Thomas van der Es.

Boswachter Biesbosch: Das een mysterieuze nieuwe

BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

Op de goudjakhals en de wolf na is er in ons land maar één groot en tevens mysterieus landroofdier: de das. Ze zijn onwijs mooi en hun geheimzinnigheid spreekt mij aan.

Mijn eerste herinnering aan een das heb ik aan een avond posten bij een burcht op de Hoge Veluwe. Ik zit als 8-jarig ventje naast mijn ouders, zus (10) en een natuurfotograaf die zich licht heeft ingesmeerd met schapenpoep. Die avond zien we geen das.

Hadden wij ons ook in moeten smeren met poep? Die vraag hield mij als 8-jarige wel even bezig. Vele jaren later is het wel raak. Tijdens mijn studententijd struin ik met een groep vogelvrienden over de Veluwezoom. Rond zonsondergang horen we een bosuil en zien we een groepje wilde zwijnen. Dan steekt een groot dier met een witte kop, inclusief twee zwarte strepen, en een ‘bossige’ grijze staart het wandelpad over. Eindelijk zie ik mijn eerste das in Nederland.

Twee weken geleden kreeg ik onverwacht nieuws. Vrijwilligers van de Natuur en Vogelwacht Biesbosch hadden met een infrarood cameraval een das gedocumenteerd. Dit is een uiterst zeldzame waarneming , zeker in een nat buitendijks gebied als de Biesbosch.
Das weer een nieuwe voor het Nationaal park.

Volg Thomas op Twitter met: @ThomasvanderEs