Volledig scherm
Thomas van der Es.

Boswachter Biesbosch: Arctische nonnetjes

Als ik tijdens de wintermaanden door de Biesbosch vaar, kom ik ze regelmatig tegen: nonnetjes. Het nonnetje is misschien wel het meest sierlijke duikeendje dat in ons Nationaal Park overwintert. Hoe lager de temperaturen in het hoge noorden, hoe meer nonnetjes zich verzamelen in kreken als de Reugt, Gat van de Noorderklip en het Gat van Vloeien.

In het voorjaar broeden ze in enorme taigawouden in Scandinavië en Siberië, maar als het kouder wordt - daar kennen ze nog echte winters- , trekken de vogels noodgedwongen richting het zuiden.

Open water met veel vis zijn een vereisten en dat is in de Biesbosch gegarandeerd. De mannetjes zijn sneeuwwit en hebben mooie gitzwarte lijntjes over de flank en over de kruin.

De vrouwtjes zijn iets minder bont getekend. Ze zijn wat dof grijzig en hebben een kastanjebruine kop. Wat ik fascinerend vind, is dat dit eendje broedt in oude holtes van spechten. Afgelopen zomer zag ik in Fins Lapland een familie waggelend door een naaldbos op weg naar een van de vele meren. Sindsdien kijk ik met nog meer respect en fascinatie naar deze buitengewoon fraaie wintergasten. Ze blijven ongeveer tot in maart in zuidwestelijk Nederland. Dus mocht u dit wonderschone eendje nog willen zien, grijp u kans want straks vliegen ze weer richting de poolcirkel.