Volledig scherm
Protesten AZC

Boosheid en boegeroep bij 'noodzakelijke avond' over asielopvang Steenbergen (fotoalbum/video)

STEENBERGEN - Sporthal 't Cromwiel zat woensdagavond bomvol tijdens de vergadering over asielopvang in Steenbergen. Burgemeester Joseph Vos werd constant onderbroken door schreeuwende tegenstanders, daarna kwamen 21 inwoners aan het woord. Er hing een boze sfeer. De zaal moest meerdere keren tot kalmte gemaand worden.

De vergadering, waarin inwoners hun zegje kunnen doen over de plannen een azc binnen de gemeentegrenzen in te richten, begon om 19.30 en was enkele uren later afgelopen.

Een halfuur voor de vergadering gingen demonstranten met spandoeken en borden in een optocht van de Markt naar de sporthal. Om de orde te bewaren is politie en ME paraat.

Burgemeester Joseph Vos riep woensdag eerder op de dag een noodverordening af omdat hij aanwijzingen had dat Feyenoord-hooligans naar Steenbergen willen komen om rond de bijeenkomst stennis te schoppen. De noodverordening duurde tot middernacht. Kroegen en winkels zijn eerder dichtgegaan uit vrees voor escalatie. Politie voerde controles uit bij de toegangswegen naar Steenbergen.

Op de Facebook-pagina 'Geen AZC in Steenbergen!' hadden 784 tegenstanders aangegeven vanavond aanwezig te zijn.

Noodzakelijke avond

Burgemeester Vos, door de zaal uitgemaakt voor landverrader, sprak van een rumoerige bijeenkomst maar stelde ook dat iedereen zijn boodschap heeft kunnen verkondigen. De vraag of de avond representatief is voor de mening van de gemiddelde Steenbergenaar, wilde hij niet beantwoorden. „We doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Daarvoor was deze avond noodzakelijk.”

Een dappere poging van voormalig raadslid Dasja Abresch om een lans te breken vóór de opvang van vluchtelingen, of op zijn minst na te denken over creatieve oplossingen, werd met gejoel weggehoond.

Diezelfde vijandigheid viel ook burgemeester Vos en de aanwezige vertegenwoordigers van het COA ten deel: „Ophoepelen jullie.”

Lees meer in BN DeStem en bekijk de video en foto's van Marcel Otterspeer van de ontwikkelingen in Steenbergen

Volledig scherm
Beveiliging aanwezig bij 't Cromwiel. © Sanne Schelfaut
Volledig scherm
Tegenstanders met borden in Steenbergen
Volledig scherm
Stilte voor de storm? Winkels op de Markt in Steenbergen zijn laat in de middag gesloten, terrassen opgeruimd. © Sanne Schelfaut
Volledig scherm
Protest in Steenbergen tegen komst azc. © Sanne Schelfaut
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement