Boodschap van Rini Wagtmans: Wees verdraagzaam

KERSTBIJLAGE - West-Brabanders met een boodschap staan centraal in de kerstspecial van BN DeStem. Bekende en onbekende streekgenoten laten zich zien en spreken zich uit. Wie zegt: leven is meer dan overleven? Wie vindt: je huid is een lege pagina?

Rini Wagtmans (69), oud-wielrenner, St. Willebrord

,,Als er één moment in het jaar is dat mijn gezin herinnert aan geboorte, dan is het Kerstmis. Het is bijna te mooi om waar te zijn: mijn vader en ik zijn allebei geboren op tweede kerstdag en onze zoon Marijn op eerste kerstdag.

Meestal gaan die verjaardagen verloren in het kerstfeest, dat wat mij betreft in het teken moet staan van verdraagzaamheid, vrijheid en gezondheid. Het liefst in een maatschappij die vergevingsgezind is. Waar vriendschap de basis is van alles en waar we er zijn om elkaar te helpen met het oplossen van problemen. Vroeg of laat maakt iedereen iets minder prettigs mee. Op zulke momenten moet je elkaar steunen. Eigenlijk moet je daar niet alleen met Kerstmis bij stilstaan. Mensen horen het hele jaar door zo te denken en te handelen.

Wij moeten ons goed realiseren dat de wereld van ons allemaal is. Een wereld zonder grenzen. Wij moeten ervoor openstaan mensen die om welke reden dan ook hun land zijn ontvlucht met open armen te ontvangen. Niet alleen met Kerstmis moeten we als mensen toenadering zoeken. Een jaar heeft 365 dagen. Zelf heb ik maar al te goed ervaren hoe betrekkelijk het leven is of kan zijn. Door mijn hartproblemen leef ik al vanaf mijn 26e in de wetenschap dat er een moment komt dat het zomaar afgelopen kan zijn. Maar je moet er ook in kunnen en willen geloven dat je met gebreken ouder kunt worden. Over dat laatste heb ik nooit gepiekerd.

Na mijn te korte wielerloopbaan ben ik op een andere manier de wereld ingestapt en heb ik gewoon geleefd. Zo'n mooi leven gun ik iedereen. Ik ben er tevreden mee, wetende dat er nog miljoenen zijn die echt diep in de ellende zitten en snakken naar hulp of toenadering. Daar kunnen wij met zijn allen iets aan doen."

Volledig scherm
Rini Wagtmans. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs