Boodschap van Kirby van Beek: Je huid is een lege pagina, klaar voor een boodschap

KERSTBIJLAGE - West-Brabanders met een boodschap staan centraal in de kerstspecial van BN DeStem. Bekende en onbekende streekgenoten laten zich zien en spreken zich uit. Wie zegt: leven is meer dan overleven? Wie vindt: je huid is een lege pagina?

Kirby van Beek (24), tattooshophouder, Raamsdonksveer

,,Verander je wat aan je lichaam, dan is dat een boodschap aan de buitenwereld. Voor tatoeages geldt dat helemaal. De plek, het symbool, de tekst: het is een boodschap. Iedere boodschap die ik plaats op het lichaam van een klant, is speciaal voor die persoon gemaakt. Nooit een kopie. Zelfs al vraagt iemand om een standaard bloemetje, dan nóg maak ik dat elke keer net iets anders.

Ook mijn eigen lichaam heeft boodschappen. Daaraan zie je dat ik hou van duistere beelden, maar ook van romantiek. Zie je hoe die skeletten op mijn arm met elkaar knuffelen? Vergelijkbare beelden komen in veel van mijn werk terug. Kussende schedels. Een cupido in geraamte-uitvoering. En naakte vrouwen, naar het werk van Salvador Dalí.

Het symbool op mijn borst -, wat staat voor zwavel - verwijst naar mijn opleiding. Ik ben eigenlijk forensisch onderzoeksassistent. Maar het tatoeëren trok toch meer, dus ben ik na mijn studie een tattooshop begonnen.

Op mijn onderbeen staat het portret van mijn beste vriend. Vijf jaar geleden stapte hij uit het leven. Bij zijn afbeelding staat een tekst van Ozzy Osbourne: See you on the other side (tot ziens aan de andere kant, aan gene zijde). Van tekst gesproken: op mijn onderarm citeer ik de dichter Edgar Allan Poe: And all I love I loved alone (en alles waarvan ik hield, daarvan hield ik alleen). Zo voelde ik me op de middelbare school. Ik werd gepest met mijn gothic uiterlijk. Ik viel op. Zeker in een dorp als Raamsdonksveer. Door dat uiterlijk dachten mensen dat ik een bitch was, gaven sommigen later toe. Nu ze me kennen, weten ze beter.

Trends in tattooland zijn tricky. Tegenwoordig willen veel klanten een klok die een geboortetijd aangeeft. Dan vraag ik of ze niet liever een variant daarop willen. Bij namen waarschuw ik ook. Ik heb genoeg eerder gezette namen moeten overtatoeëren. Het vaste grapje als mensen voor een naam-tattoo komen: zullen we meteen voor over een paar weken een herstelafspraak inplannen?

Mijn klanten zijn vaak emotioneel. Dat is niet raar, het versieren van je lichaam is persoonlijk. Zeker als het een bijzondere boodschap betreft. Voor de een is dat de sterfdatum van een dierbare. Voor de ander een portret van zijn lievelingshond. Dat laatste komt trouwens vaker voor dan je denkt. Vooral veel mannen willen een tattoo van hun hond. Mensen die mij kennen herkennen mijn werk, op wiens lichaam het ook staat. Een vriend van me wilde graag mijn handtekening erbij. Dat heb ik geweigerd. Te heftig. Mensen lopen al met een kunstwerkje van mij rond. Mijn naam daarbij, gaat mij te ver.

Volledig scherm
Kirby van Beek. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs