Boodschap Frieda Roosjen: Zie de engelen om je heen

KERSTBIJLAGE - West-Brabanders met een boodschap staan centraal in de kerstspecial van BN DeStem. Bekende en onbekende streekgenoten laten zich zien en spreken zich uit. Wie zegt: leven is meer dan overleven? Wie vindt: je huid is een lege pagina?

Frieda Roosjen (78), kerstkaartenfanaat, Zevenbergen

,,Het zingt in mij, het bruist in mij. Ik wil het leven vieren! Ik sta nooit op het met idee: hoe moet het vandaag? Nee, ik denk: ik kan dit gaan doen. Of: dat is ook leuk! Ik heb een grote mate van blijdschap in mij; die zit in me gebakken. Dat heb ik van mijn moeder. Zij had zelfs een speciaal servies waarmee ze op verjaardagen de tafel dekte. Als ik iemand aanspreek, zie ik bijna altijd blijheid. Ik vraag bijvoorbeeld naar de weg en krijg uitleg. Dat is toch geweldig?

Kerstkaarten sturen gaat vanzelf. Ik schrijf er elk jaar een kleine tweehonderd, maar och, dat vind ik een kleine moeite. Ik wil mijn blijheid uiten en probeer daarbij steeds anderen tot hun recht te laten komen. Ik wéét dat het de mensen wat doet, dat jij nog aan ze denkt en dat ze er mogen zijn.

Ik stuur altijd kerstkaarten met een persoonlijke, blijmoedig getinte boodschap. Dit jaar wist ik het niet. Tot ik, vorige week pas, een artikel las over een mevrouw die vertelde dat ze zo blij is met de engelen om haar heen. Goh, nóg iemand die zo voelt, dat herken ik en daar word ik blij van. Dat is dus dit jaar mijn boodschap: zie de engelen om je heen. Ze zijn overal, maar ze zijn vermomd. Je moet ervoor openstaan. Pas dan zie je ze, voel je ze.

Nou ja, boodschap, dat klinkt zo zwaar... Ik noem het liever een wens. Maar ik wens ook elk jaar dat ze licht en warmte mogen krijgen en dat de feestdagen sfeervol voor hen mogen verlopen. Dat wil toch iedereen?''

Volledig scherm
Frieda Roosjen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs