Bond: Vrijwilliger op lijnbus is broodroof

Nico Schapendonk

Breda

Het plan om een wijkbus in Breda te laten rijden door vrijwilligers, wordt door vakbond FNV Streekvervoer beschouwd als broodroof. De vrijwilligers zouden namelijk het werk van professionele chauffeurs overnemen.

In een brief aan verkeersgedeputeerde Christophe van der Maat maakt FNV-bestuurder Marlies Peters gehakt van het Bredase experiment: ,,Betaalde werkgelegenheid komt op het spel te staan. Wij zijn niet van plan om dat te accepteren. Dit moet per direct worden teruggedraaid.''

Het is niet voor het eerst dat de bond aan de bel trekt vanwege de inzet van vrijwilligers in het openbaar vervoer in Brabant. In januari heeft de FNV  Van der Maat ook al eens ‘nadrukkelijk verzocht geen maatregelen te nemen die leiden tot werkverdringing’. 

Tot nu toe heeft de provinciebestuurder nog 'nul, nop, nada, niks' van zich laten horen, verzucht Peters. Om de druk op te voeren heeft ze nu een aangetekende brief naar Van der Maat gestuurd. Met de mededeling dat het rijden van Lijn 3 wat de FNV betreft betaald werk is en daarom niet mag worden uitbesteed aan vrijwilligers. ,,Buschauffeur is een vak, een beroep. Wat doen we hierna?'' vraagt de bondsbestuurder zich af. ,,Gepensioneerde leraren vragen of ze vrijwillig les willen geven?''

Lijn 3 start op 11 december met twee busjes. Die gaan op en neer rijden tussen het Amphia Ziekenhuis aan de Langendijk en de Oude Vest.