Volledig scherm
© Bert Jansen

Boeren verdrievoudigen hun veestapel, boerderij telt gemiddeld 3300 varkens

ETTEN-LEUR – Het aantal dieren per veehouderij in West-Brabant is sinds 2000 bijna verdrievoudigd. Met name varkensboeren hebben het aantal dieren op hun bedrijf flink opgeschroefd. Had een veehouderij in West-Brabant in 2000 nog gemiddeld een kleine 1500 varkens, dit jaar heeft een varkenshouderij er gemiddeld een kleine 3300. Dit ligt beduidend hoger dan in de rest van Nederland. Landelijk gezien heeft een varkenshouderij gemiddeld 2.800 dieren. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland telt steeds minder veehouderijen. Tegelijkertijd neemt het gemiddeld aantal gehouden dieren per bedrijf voor de vijf meest voorkomende diersoorten (rundvee, varkens, kippen, geiten en schapen) steeds verder toe.

Met name in de gemeente Tholen is het aantal varkens per bedrijf flink toegenomen. Dit jaar telde een bedrijf gemiddeld 5864 varkens, tegenover 1240 in 2000. Gemeente Werkendam is een van de plaatsen waar het gemiddeld aantal varkens per bedrijf juist daalde.

Het aantal koeien per boerderij steeg is minder hard. Een boer heeft bijna dubbel zoveel dieren als in 2000. Een gemiddeld bedrijf telt nu 162 koeien. De grootste veehouderijen met rundvee zitten in Baarle-Nassau. Daar heeft een boer gemiddeld 430 koeien.

De grote kippenboeren zitten vooral in Geertruidenberg en Gilze en Rijen. Hier heeft een bedrijf gemiddeld respectievelijk 176.000 en 158.000 kippen.