Volledig scherm
In colonne rijden de ZLTO-boeren met hun trekkers en spandoeken vanuit Zevenbergschen Hoek naar de A16 om ze langs de snelweg te plaatsen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Boeren slaan langs snelweg A16 alarm over klimaat

ZEVENBERGSCHEN HOEK - West-Brabantse boeren vragen met spandoeken langs de snelweg A16 aandacht voor het klimaat. Ze maken zich zorgen, maar willen niet klagen. ,,Boeren hebben al niet zo'n best imago", zegt aanvoerder Piet Hermus.

,,Wij willen niet zeuren, we willen geen geld. Nee wij willen bijdragen aan een beter klimaat. Dan heb je iedereen nodig, ook de politiek", verklaart de aardappelteler uit Zevenbergschen Hoek het tijdstip van de actie. Zo vlak voor de landelijke verkiezingen willen de boeren die zijn aangesloten bij de ZLTO duidelijk maken dat het klimaat 'geen links en geen rechts thema is'. ,,Nee, het is A-politiek. Maar wel een acuut probleem waarbij veel andere verbleken."

Extreem
De vijf spandoeken staan op platte karren langs de snelweg en móeten dus wel opvallen. 'Het klimaat verandert nu al', staat er bijvoorbeeld op. Boer Hermus (51): ,,Veel mensen denken dat wij het over de toekomst hebben, over problemen die gaan komen. Maar sinds 1998 zijn onze velden hier in de regio al zes, zeven keer verzopen door extreme regenbuien. Een regenbui van honderd millimeter kwam vroeger hoogst zelden voor, nu minstens één keer per jaar. Daar hebben we allemaal last van."

Hermus en zijn boerenbroeders willen mensen aan het denken zetten. Over hoe ze leven, over duurzaamheid, mobiliteit, ons eten en wat we daarvoor over hebben. ,,En als landbouwers hebben wij het ook over onszelf. De manier waarop wij produceren en kunnen bijdragen aan een beter klimaat."