Het debat van 2017 maakte veel los bij zowel boeren als groene partijen in de provincie.
Volledig scherm
Het debat van 2017 maakte veel los bij zowel boeren als groene partijen in de provincie. © Marc Bolsius

Boeren opnieuw naar Brabants provinciehuis

DEN BOSCH - Boerenorganisatie ZLTO roept haar leden op om vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch te komen. Daar doen Provinciale Staten het debat uit 2017 over strengere milieuregels voor stallen nog eens dunnetjes over.

De provincie constateerde destijds dat de hoeveelheid stikstof in natuurgebieden veel minder snel daalde dan beoogd. Dat leidde tot een ingrijpend besluit: boeren die stallen van meer dan 15 jaar oud hadden, dienen die veel eerder dan gepland te verduurzamen. Zij moeten volgend jaar een vergunning aanvragen; de stal moet dan voor 2022 klaar zijn. Nu de gevolgen van stikstof op natuur landelijk onder een vergrootglas liggen, zint het Rijk een vergelijkbare regeling. De voorwaarden daarvan zijn echter nog niet duidelijk, waardoor de kans bestaat dat Brabantse boeren aan andere, strengere regels moeten voldoen dan collega's elders in het land. Voor ZLTO is dat reden om andermaal in het geweer te komen tegen de Brabantse aanpak; de organisatie pleit al sinds het besluit van 7 juli 2017 voor uitstel. ,,Wacht nou even in Brabant tot er landelijk meer bekend is”, luidt de oproep van ZLTO-woordvoerder Mark de Jong. ,,Zodat je boeren niet nu al klem zet.”

Waar de ZLTO van zich laat horen, kan de Brabantse Milieu Federatie (BMF) niet achterblijven. Directeur Femke Dingemans presenteert een actieplan. ,,Het ontbreekt vanuit het Rijk nog aan concrete maatregelen", vindt zij. ,,Als ik minister Schouten hoor zeggen dat iedere boer die dat wil moet kunnen blijven boeren... De nood is hoog; je moet als overheid nu ook nare maatregelen durven nemen, zoals het onteigenen van boerenbedrijven.” Ook de politiek slijpt de messen al: het ZLTO-geluid vindt een gewillig oor bij de rechtse oppositie, die het debat van vrijdag heeft aangevraagd. De SP komt met een voorstel om bij sanering van een boerenbedrijf een strengere lijn te hanteren dan het Rijk nu hanteert. De partij wil dat de helft van de uitstoot niet opnieuw vergund kan worden aan bijvoorbeeld een bedrijf of bouwproject; landelijk is nu een stikstofteruggang van 30 procent afgesproken als norm. 

Al met al lijkt de geschiedenis van 2017 zich dus te herhalen. De ZLTO verwacht zeker honderd boeren op de publieke tribune, en ook varkenshoudersorganisatie POV overweegt nog een nieuwsbrief uit te brengen. ,,We merken al dat leden elkaar onderling informeren.” De provincie neemt geen extra maatregelen om het publiek in goede banen te leiden. ,,Als de tribune vol zit, is er sowieso extra ruimte waar het publiek de vergadering op beeldschermen kan volgen.”

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”