Volledig scherm
Bisschop Gerard de Korte in de banken van de Sint-Jan. © copyright Marc Bolsius

Bisschop De Korte over afblazen Roze Zaterdag in Sint-Jan: 'Ik zat in een spagaat'

DEN BOSCH - Gerard de Korte is ruim een jaar bisschop van Den Bosch. De kwestie rondom Roze Zaterdag was zonder meer de lastigste tot dusverre, beaamt hij: ,,Je mag gerust van een worsteling spreken. Ik zat in een spagaat."

Donderdagmiddag vertelde hij in zijn bisschopshuis het bestuur van het homo-evenement dat Roze Zaterdag op 24 juni toch niet met een oecumenische gebedsdienst in de Sint-Jan van start kon gaan. Hij kwam daarmee terug op zijn Pinksterbrief van 6 juni, waarin De Korte ook motiveerde waarom hij in zijn bisschopskerk ook de zegening over de aanwezigen uit ging spreken.

Quote

Ik heb 200 priesters in mijn bisdom, van wie er tientallen grote moeite hadden met de gebeds­dienst

Gerard de Korte, bisschop

ZIE OOK: Homo's toch niet gezegend: bisschop blaast Roze Zaterdag in de Sint Jan af

,,Daarna heeft de onrust aangehouden. Ik heb 200 priesters in mijn bisdom, van wie er tientallen grote moeite hadden met de gebedsdienst. Ook van talrijke gelovigen kreeg ik dat te horen. 'Ik heb hier slapeloze nachten van'. Die emoties."

Streep door gebedsdienst

Het deed De Korte besluiten om een streep te zetten door de gebedsdienst in de Sint-Jan. De Stichting Roze Zaterdag wijkt uit naar de Grote Kerk van de protestantse gemeente. De Korte zal bij de dienst daar niet aanwezig zijn: ,,Dat lijkt me niet verstandig." Hij juicht het wel toe dat plebaan Geertjan van Rossem, de pastoor van de bisschopskerk, samen met dominee Erica Scheenstra in de viering voorgaat. 

De Korte wijst op een belangrijk verschil: ,,Voor katholieken is een kerk een sacrale ruimte, een huis van God. Protestanten zien een kerk eerder als een schuur voor het Woord."

ZIE OOK: Stichting Roze Zaterdag boos: 'Katholieke kerk is er niet voor alle gelovigen'

Bruggenbouwer

De Korte kwam als bruggenbouwer naar Den Bosch. Die ambitie blijft overeind: ,,Ik kreeg het een grote groep priesters en gelovigen niet uitgelegd. Ze dreigden van mij weg te drijven."

Is hij niet bang dat andere gelovigen nu ook van hem wegdrijven: ,,Dat is dus die spagaat. Maar ik heb wel degelijk een bruggetje kunnen slaan naar homoseksuele katholieken. Zij blijven welkom in onze kerk. Misschien kunnen we door de organisatie van een studiedag of een lezing nader invulling aan die handreiking geven."

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.