Volledig scherm
Mensen leggen bloemen nabij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss, waar bij een ongeluk tussen een trein en een bakfiets vier kinderen omkwamen. © ANP

Bijna helft verkeersdoden in Brabant 60-plus, zestien slachtoffers jonger dan 20

GrafiekBijna de helft van alle verkeersdoden in Brabant was 60 jaar of ouder. Jongeren vormen de groep die het minst vaak om het leven komt in het verkeer: 10,7 procent van de slachtoffers is jonger dan 20 jaar. 

Zestien van de verkeersdoden in Noord-Brabant zijn geen twintig jaar oud geworden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Om precies te zijn was in 2018 in de provincie 48,7 procent van de verkeersdoden zestig-plus. 20,7 procent van de slachtoffers was tussen de 40 en 60 jaar oud, 20 procent was tussen de 20 en 40.

Een jaar eerder waren deze percentages redelijk gelijk. Toen vormden de zestig-plussers 44,9 procent van het totale aantal verkeersdoden. Het totaal aantal verkeersdoden steeg afgelopen jaar in elke leeftijdscategorie, bij de oudste groep wel het hardst.

Tekst gaat verder.

,,Het algemene beeld is daarbij dat oudere verkeersslachtoffers (50-plus) relatief vaak een fietsongeval hadden, terwijl jongere slachtoffers (jonger dan 50 jaar) voornamelijk bij auto-ongevallen te betreuren waren”, stelt het CBS.

Triest record

In totaal kwamen er vorig jaar honderdvijftig mensen om het leven in het Brabantse verkeer. Daarmee heeft de provincie een triest record in handen. 

Onder de slachtoffers waren onder anderen een 16-jarige scholier die zijn diploma nooit kon ophalen, vier basisschoolleerlingen en een Roemeens stel dat zou gaan trouwen. 

Experts spreken van een schrikbarende stijging in Brabant. Zij kunnen die niet verklaren. Drama's als het spoorongeluk in Oss en de crash van een bestelbus bij Helmond zorgden voor veel slachtoffers.

  1. Stadsprijs
    Van het land

    Stadsprijs

    BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag was een heel andere dag dan we gewend zijn. Hoewel we ’s ochtends nog gewoon in onze oude kleren op het bedrijf rondliepen, begon de middag met een bezoek aan de kapper om mijn haar op te steken. Toen Caroline en ik vervolgens allebei een galajurk aantrokken en make-up hadden opgedaan, was de metamorfose compleet. Caroline en ik mochten namens FrankenFruit naar het GoBoZ ondernemersgala. Voor de andere familieleden was de overgang van een heel jaar in ‘tuinkleren’, zoals wij dat noemen, naar galakleding iets te groot.