Zeker honderd actievoerders bezetten maandag de hele dag de varkensboerderij aan de Brede Heide in Boxtel.
Volledig scherm
Zeker honderd actievoerders bezetten maandag de hele dag de varkensboerderij aan de Brede Heide in Boxtel. © Robèrt van Lith/BD

Bezette boerderij is van Van Sleuwen, één van de grootste varkensbedrijven van het land

BOXTEL - Het bezette bedrijf in Boxtel is opgezet door de Van Sleuwen Groep, een van de grootste varkensbedrijven in ons land.

Het varkensbedrijf dat maandagmiddag en -avond bezet is geweest door een grote groep van zo'n tweehonderd actievoerders wordt geleid door Jeroen van Sleuwen. 

Verstikking

Van Sleuwen is ook de eigenaar van de stal in Haaren, waar op 18 juli vorig jaar 1200 varkens door verstikking om het leven kwamen.  De betrokken varkenshouder had verzuimd de dood van de dieren aan de gemeente Haaren te melden en kreeg daarvoor een waarschuwing van de gemeente.

Dode varkens aan de Hazelbergsestraat in Heeswijk-Dinther.
Volledig scherm
Dode varkens aan de Hazelbergsestraat in Heeswijk-Dinther. © Domein van der Meijden / BD

Jeroen van Sleuwen is zoon van Chris van Sleuwen, die bekend staat als de 'varkensbaron'. Hij is oprichter en mede-eigenaar van de Van Sleuwen Groep. Dat bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste varkensbedrijven van het land.

Mega-mesterijen

Het bedrijf, oorspronkelijk opgezet in Keldonk, heeft inmiddels meerdere vestigingen in Noord-Brabant en in de provincie Zeeland. Naast varkensbedrijven, die in een aantal gevallen op afstand bestuurd worden en waarbij de dieren voer en water krijgen via een geavanceerd systeem, heeft de Van Sleuwen Groep de beschikking over een voedermengbedrijf, een bedrijf dat stalinrichtingen verzorgt en meerdere mega-mesterijen met elk vele duizenden tot tienduizenden varkens.

Wim Vugts

Het vastgoed en de stallen van de varkenshouderij aan de Brede Heide in Boxtel waar maandagavond actie werd gevoerd, zijn eigendom van de Haarense vastgoedondernemer Wim Vugts. Dat is een constructie die de Van Sleuwen Groep hanteert op meerdere plekken in het land. 

Bekijk een compilatie van de bezetting van de varkensstal

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.