Volledig scherm
Zeker honderd actievoerders bezetten maandag de hele dag de varkensboerderij aan de Brede Heide in Boxtel. © Robèrt van Lith/BD

Bezette boerderij is van Van Sleuwen, één van de grootste varkensbedrijven van het land

BOXTEL - Het bezette bedrijf in Boxtel is opgezet door de Van Sleuwen Groep, een van de grootste varkensbedrijven in ons land.

Het varkensbedrijf dat maandagmiddag en -avond bezet is geweest door een grote groep van zo'n tweehonderd actievoerders wordt geleid door Jeroen van Sleuwen. 

Verstikking

Van Sleuwen is ook de eigenaar van de stal in Haaren, waar op 18 juli vorig jaar 1200 varkens door verstikking om het leven kwamen.  De betrokken varkenshouder had verzuimd de dood van de dieren aan de gemeente Haaren te melden en kreeg daarvoor een waarschuwing van de gemeente.

Volledig scherm
Dode varkens aan de Hazelbergsestraat in Heeswijk-Dinther. © Domein van der Meijden / BD

Jeroen van Sleuwen is zoon van Chris van Sleuwen, die bekend staat als de 'varkensbaron'. Hij is oprichter en mede-eigenaar van de Van Sleuwen Groep. Dat bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste varkensbedrijven van het land.

Mega-mesterijen

Het bedrijf, oorspronkelijk opgezet in Keldonk, heeft inmiddels meerdere vestigingen in Noord-Brabant en in de provincie Zeeland. Naast varkensbedrijven, die in een aantal gevallen op afstand bestuurd worden en waarbij de dieren voer en water krijgen via een geavanceerd systeem, heeft de Van Sleuwen Groep de beschikking over een voedermengbedrijf, een bedrijf dat stalinrichtingen verzorgt en meerdere mega-mesterijen met elk vele duizenden tot tienduizenden varkens.

Wim Vugts

Het vastgoed en de stallen van de varkenshouderij aan de Brede Heide in Boxtel waar maandagavond actie werd gevoerd, zijn eigendom van de Haarense vastgoedondernemer Wim Vugts. Dat is een constructie die de Van Sleuwen Groep hanteert op meerdere plekken in het land. 

Bekijk een compilatie van de bezetting van de varkensstal

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.