Volledig scherm
Een dode duif die Ilona Pelders in Tilburg vond. © Ilona Pelders

Besmettelijke vogelziekte in West-Brabant: ‘Nog nooit zoveel dode vogels gezien'

BREDA - In verschillende plaatsen in West-Brabant zijn dode vogels gevonden met de besmettelijke vogelziekte 'het geel'. Het gaat vooral om houtduiven. Bij het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert is is een groot deel van de binnengebrachte vogels besmet met het geel. "Het is vaak zo erg dat ze niet meer te redden zijn", verzucht een medewerker in gesprek met deze krant.

Volgens een woordvoerster van DWHC is de vogelziekte, officieel genaamd 'trichomonas gallinae', opgedoken in Brabant, Gelderland, Utrecht en Limburg.

"Ook in onze regio is er sprake van een flinke verspreiding", zegt een medewerker van het Vogelrevalidatiecentrum. "Bij ons komen vooral duiven en roofvogels ernstig ziek binnen. Dat is natuurlijk vervelend, maar er is nog niet echt sprake van paniek. Het hoort een beetje bij de winter, al is het dit jaar wel sprake van een flinke groei."

Verstikking of verhongering
Het geel veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren. Vooral groenlingen, vinken en merels worden het slachtoffer, maar de infectie komt ook voor bij duiven en roofvogels.

Besmetting vindt plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij het overdragen van voedsel. De ziekte is voor mensen ongevaarlijk.

'Een horrorverhaal'
Vooral in Tilburg legden de afgelopen weken veel vogels het loodje. Bij één van de dode vogels, een houtduif, werd de besmettelijke vogelziekte 'het geel' geconstateerd. Vermoedelijk waren de andere vogels hier ook door besmet.

De dode houtduif werd gevonden door de Tilburgse Ilona Pelders, die al vijf weken lang dode vogels vindt bij haar in de buurt in Tilburg-Zuid. ,,Ik werd op een ochtend wakker, lagen er opeens drie dode vogels naast elkaar. Een eindje verderop nog twee, toen weer één en verder nóg twee. Het voelde als een horrorverhaal."

Ze deed een melding van haar vreemde vondst bij het onderzoekscentrum Dutch Wildlife Health Centre en liet één van de vogels, een houtduif, onderzoeken. Bij die vogel werd de besmettelijke ziekte 'het geel', in het Latijn Trichomonas gallinae, werd vastgesteld.

'Echt bizar'
Tilburger Corné (42), straatgenoot van Pelders, vond ook een aantal dode vogels. Maandagochtend gooide hij er nog één in de kliko. ,,De vogels zien er uit alsof ze aangevreten zijn, rond hun hals en snavel. Ik raap ze maar op, want honden kunnen ze ook pakken. De afgelopen weken heb ik al zo'n veertien vogels opgeruimd; houtduifjes, twee meeuwen en wat eksters en kraaien", vertelt de Tilburger.

De eerste week van januari was volgens Corné 'echt bizar'. ,,Ik had nog nooit zoveel dode vogels bij elkaar gezien." De meeste dode vogels trof hij aan rond het kerkhof. ,,Daar slapen ze ’s nachts in de bomen." Ook bij voederplaatsen vond hij er veel. ,,Uit de flats worden broodresten gegooid. Daar komen ze op af."

Veel is er niet aan de ziekte te doen. Vogels die in het wild leven, zijn niet tegen de ziekte te behandelen. Montizaan adviseert mensen met voer- en waterbakjes in hun tuin om deze goed schoon te maken. De ziekte kan via de bakjes worden overgedragen aan andere vogels.