Volledig scherm
Sportvissers voor het Badstrand in Westkapelle Foto Ruben Oreel © Ruben Oreel

Beroepsvissers willen van hete adem sportvissers af

Den Haag/Moerdijk - ,,De sportvissers willen ons uit de Biesbosch wegjagen zodat ze zonder pottenkijkers zelf hun gang kunnen gaan. Sportvissers brengen twee tot drie keer zoveel snoekbaarzen aan land als wij,” zei de Moerdijkse binnenwatervisser Huub Koman maandag bij de Raad van State.

Daar vroeg Sportvisserij Zuidwest-Nederland (ZWN) tijdens een rechtszaak om diepgaand onderzoek naar de (schub)visstand in de Biesbosch en omliggende rivieren en een vast jaarlijks visquotum voor de beroepsvissers. 

Volgens de woordvoerders van de sportvissers gaat het de laatste jaren niet zo goed met de visstand en daalt het aantal karpers, blankvoorns, brasems, en snoekbaarzen flink. Het is de zoveelste rechtszaak in de juridische visserijoorlog die beroeps- en sportvissers in de regio al jaren voeren.

Volgens de beroepsvissers - het zijn drie familiebedrijven die in en rond de Biesbosch vissen -  nemen de sportvissers een loopje met de waarheid. ,,Kijk maar eens op de website van Sportvisserij. Daar staan alleen maar juichende verhalen over de visstand in de Biesbosch en het Benedenrivierengebied. Volgens de sportvissers is het daar de beste visstek van Europa, nee zelfs van de wereld. Monstersnoeken kun je er vangen staat op de website. Alleen tijdens juridische procedures luidt de sportvisvereniging ZWN de noodklok. Tal van onderzoeken tonen aan dat er niets aan de hand is en dat goed is gesteld met de schubvissen,'' aldus de raadsman van de beroepsvissers.

Sportvissers

De sportvissers benadrukten tijdens de rechtszaak in Den Haag dat de onderzoeken waar de beroepsvissers en Kamer voor de binnenvisserij zich op baseren sterkt gedateerd zijn. ,,Het laatste onderzoek dateert van 2012. Dat is al lang geleden. En uit landelijke trendonderzoeken van Imares blijkt dat het helemaal niet zo goed gaat met de schubvissen.''

Eerder verleende de Kamer voor de binnenvisserij toestemming aan drie beroepsvissers om in de Biesbosch, rond Werkendam en Dussen op een aantal vissoorten te vissen. Hoewel de drie visserfamilies, die al generaties lang op in de binnenwateren vissen, geen visquotum opgelegd hebben gekregen gelden toch beperkingen. Zo moeten zij baarzen en snoeken terugzetten. Ze mogen een half jaar met een beperkt aantal netten vissen. 

Beperkingen

De sportvissers wijzen die beperkingen af. ,,Overal in Nederland hebben binnenwatervissers met visquota te maken, alleen hier niet. Dit is de uitzondering. Er is geen enkele controle op het aantal tonnen vis dat ze aan land brengen'', zei sportvisdeskundige R. Bil. Daarop schoot de Hardinkxveldse beroepsvisser Ruben-Willem Klop uit zijn slof: ,,Mijn familie vist al 450 jaar op de rivieren. Er zijn nog drie beroepsvisserijbedrijven. Maar er zijn 150.000 leden van de sportvisvereniging. Jullie vinden dat wij nog maar 1.500 kilo vis per jaar mogen vangen terwijl de sportvissers maar liefst 2.000 kilo per dag vangen.''

De Raad van State gaat onderzoeken of de Kamer voor de binnenvisserij meer onderzoek moet gaan doen en een quotum moet instellen. Over dat laatste was visser Klop duidelijk: ,,Als wij een quotum krijgen dan geldt dat ook en nog meer voor die duizenden sportvissers.'' Voor snoekbaars gelden voor sportvissers al jaren limieten. Op de rivieren in Zuidwest-Nederland mogen ze per dag maximaal twee of drie vissen meenemen.

,,De Moerdijkse beroepsvisser Koman zei te vermoeden dat de sportvissers niet zozeer van de beroepsvissers af willen omdat die alle vis voor de hengels zouden wegkapen, maar omdat wij een oogje in het zeil houden en sommigen niet ongestoord kunnen stropen. Je wilt niet weten hoeveel snoekbaars er illegaal wordt verhandeld.''

Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Volledig scherm
Sportvissers voor het Badstrand in Westkapelle Foto Ruben Oreel © Ruben Oreel