De beer bij de Tilburgse Lotte van Rosmalen voor de deur.
Volledig scherm
De beer bij de Tilburgse Lotte van Rosmalen voor de deur. © Lotte van Rosmalen

Berenjacht gaat 'viraal' in Brabantse wijken: kinderen spotten overal beren

Bedenk het maar eens in een tijd waarin alle kinderen verplicht thuis zijn: een leuk spel, zonder de coronaregels geweld aan te doen. Dat is gelukt met Berenjacht! Een spel waarbij kinderen langs huizen in de wijk gaan, op zoek naar beren. 

Overgewaaid uit Australië is het spelletje gebaseerd op het populaire prentenboek ‘We gaan op berenjacht’, dat al in 1995 werd geschreven door Michael Rosen en Helen Oxenbury.

Er zijn al speciale Facebook-groepen in het leven geroepen. ‘Berenjacht in Oss’, bijvoorbeeld. De leden stromen ook toe in de nationale Facebook-groep ‘Berenjacht in NL’. Ook is er een heuse ‘Afstreepkaart Berenjacht’ in omloop, zodat de kinderen en ouders al hun beren bij kunnen houden. Op iedere kaart is ruimte voor zeker veertig berenvriendjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

Berenjacht afstreepkaart
Volledig scherm
Berenjacht afstreepkaart © -

‘Het staat hier vol met beren’

In de Tilburgse wijk Armhoefse Akkers zijn er al heel wat huishoudens die meedoen. Lotte Rosmalen deelde een oproep op Facebook en in de groep van de wijk. ,,Bij ons in de wijk staat het inmiddels vol met beren! Je ziet echt kinderen en volwassenen langslopen en kijken.” In hoeverre de berenjacht zich al door heel Tilburg verspreid heeft, weet ze niet. ,,Ik weet dat het in onze wijk gedaan wordt, maar hoe meer mensen de oproep delen, hoe verder het komt.”

Ook Bakkerij Adams uit Baarle leukte zijn vitrine op met een beertje, inclusief broodjes. ‘Ons bakkersbeertje staat hoor! Kom je ook op berenjacht?’

De beer bij de Tilburgse Lotte van Rosmalen voor de deur.
Volledig scherm
De beer bij de Tilburgse Lotte van Rosmalen voor de deur. © Lotte Rosmalen