Volledig scherm
Aspergebedden in West-Brabant, afgedekt in met plastic. © Thom Van Amsterdam

'Belachelijk, Brabant verdrinkt in landbouwplastic'

BREDA - Complete landbouwpercelen in Brabant verdwijnen onder landbouwplastic. Het ziet er niet uit en het is slecht voor het milieu, dus dit moet stoppen. Dat zegt Patricia Brunklaus, fractievoorzitter van de GroenLinks-fractie in Provinciale Staten. 

Quote

Er is niet duidelijk afgespro­ken wat er met plastic mag worden gedaan.

Patricia Brunklaus, fractievoorzitter GroenLinks-fractie in Provinciale Staten

De 'plastificatie' van de Brabantse grond is slecht voor het milieu en het ziet er ook nog eens helemaal niet uit, vindt het Statenlid uit Raamsdonk zegt . ,,Plastic, overal plastic… Belachelijk. Als niemand dit tegenhoudt, dan komt er geen einde meer aan’’, zegt de politica. Ze is geschrokken van de ‘plastificering van het Brabantse landschap’ en wil daarom dat het provinciebestuur deze ‘wildgroei’aan banden legt.

Poll

Al die plastic dekzeilen en 'tunnels' op de akkers: inderdaad, geen gezicht

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
2980 stemmen

Brunklaus heeft de indruk dat de tuinders die met landbouwplastic aan de slag gaan op dit moment niets in de weg wordt gelegd. ,,We hebben in Brabant wel regels voor kassen, maar volgens mij is er niet duidelijk afgesproken wat er met plastic mag worden gedaan. Terwijl er toch echt een beperking op het gebruik moet zijn’’, zegt de GroenLinks-fractiechef.

Ze wil duidelijkheid van het provinciebestuur. Daarom heeft Brunklaus Gedeputeerde Staten gevraagd of ze ook vinden dat het ‘plastificeren van de bodem voor het telen van gewassen aan banden gelegd dient te worden’ of dat ‘Den Bosch’ vindt dat deze ontwikkeling ‘grenzeloos kan plaatsvinden’. Het gaat haar dan niet alleen om het plastic dat over bijvoorbeeld aspergevelden wordt gelegd, maar ook de ‘tunnels’ die met boogjes over bijvoorveeld aardbeienvelden worden geplaatst.

Quote

De roep om kwaliteit gaat gepaard met de noodzaak tot het nemen van dit soort maatrege­len.

Remco Beekers, voorzitter van de ZLTO-afdeling Breda

Remco Beekers, voorzitter van de ZLTO-afdeling Breda, zet kanttekeningen bij de ergernis van de GroenLinks-Statenfractie. ,,Wat ik jammer vind in deze hele discussie is dat de agrarische sector produceert waar de consument om vraagt: producten van een hoge kwaliteit. Die roep om kwaliteit gaat gepaard met de noodzaak tot het nemen van dit soort maatregelen’’, zegt de Prinsenbeekse boomkweker.

Er zit een vervelende tegenstelling in de kritiek op de plasticgebruikende landbouwer, gaat Beekers verder: ,,Het is net als met het gas uit Groningen. Iedereen wil er van af, maar tegelijkertijd komt in iedereen in verzet wanneer er een windmolen in de buurt wordt geplaatst.’’

Volledig scherm
© BN DeStem

Overigens denkt de ZLTO-afdelingsvoorzitter dat de hoeveelheid grond die wordt bedekt met landbouwplastic niet heel erg hard meer zal toenemen. De groei begint langzaam maar zeker tot stilstand te komen, onder meer omdat steeds meer tuinders stoppen, zegt Beekers.

Voor Brunklaus is dat niet genoeg. ,,De provincie heeft het toezicht laten versloffen’’, zegt het Statenlid. ,,Ik weet niet waar we aan toe zijn. Intussen worden hele hectares grond met plastic afgedekt. Vogels kunnen zich niet meer voeden, regenwater kan niet meer weglopen in de bodem en de grond stikt. De plastificering van het landschap moet stoppen.’’

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement