Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Luie rovers

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

Bijna dagelijks worden hier in het vogelrevalidatiecentrum buizerds binnengebracht. Ze mankeren niet allemaal hetzelfde: soms een gebroken rug, vleugel of poot of juist een dik oog.

Bij veel van hen, vaak de magere exemplaren, zie ik ook gele plekken in de snavel. Meestal komt dat doordat buizerds, vrij lui aangelegde roofvogels, graag een makkelijke prooi slaan zoals een zieke duif.

Momenteel hebben veel duiven de ziekte ’t Geel. Als een gemakzuchtige buizerd zo’n ziek duifje eet, wordt hij zelf ook ziek. Ik ruik ‘t Geel vaak al voordat ik de gele plekken in de snavel heb gezien.

Het ruikt indringend vies, zoals rioollucht. Duiven met ’t Geel zijn meestal niet te redden. Gelukkig zijn de roofvogels vaak wel nog te genezen.

Maar als de parasieten die ’t Geel veroorzaken te lang hun gang zijn gegaan, kunnen de vogels steeds slechter slikken en ademhalen.

Als ik op tijd ben, doen medicijnen hun werk en kan ik de dieren dwangvoeren om weer wat energie erin te krijgen.

Nu dus gauw aan de slag om deze nieuwe buizerd te behandelen!