Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Late klantjes

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

Het leek er even op alsof we al héél vroeg in de rustige periode van de herfst waren terecht gekomen. De kooien in de opvang waren al vrij leeg en er waren bijna geen kleine zangvogels en zoogdiertjes meer.

De laatste zwaluwen lieten we los en die werden meteen opgepikt door soortgenoten, op weg naar het zuiden. De spuitjes en pincetten waarmee we de jonkies voeren, ruimden we op.
En toen kwam vorige week opeens toch weer een nieuwe lading klantjes binnen.

Eerst wat egels, daarna een klein nestje met eekhoorntjes. En een aantal zieke merels, volwassen dieren. Het Usutu-virus waart duidelijk in onze provincie rond.
Lusteloze, omvallende merels. Ze eten wel maar zijn toch heel mager en gaan binnen een paar dagen dood. Helaas kunnen we voor hen weinig meer doen dan wat symptoombestrijding. Hopelijk ontwikkelen de merels gauw immuniteit. Het is wel een raar idee dat zo’n virus opeens een complete populatie uit kan roeien.

Verontrustend ook. Gelukkig kunnen we de egeltjes en eekhoorns vaak wél helpen. Het egeltje dat er slecht aan toe was toen ik het vanochtend van de dierenambulance overnam, is inmiddels al weer aan het eten. En de eekhoorntjes lurken met veel overgave mijn spuitje met melk leeg.