Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Grote witte brokkenpiloten

Er gaat nu bijna geen dag voorbij waarop er geen knobbelzwaan binnengebracht wordt bij de opvang. Deze enorme en prachtig witte vogel gaat in deze tijd van het jaar op zoek naar grote wateren waar het goed toeven is als de winter echt zijn intrede doet.

Onderweg gaat er nogal eens wat mis. Ze worden aangereden, knallen tegen elektriciteitsmasten op… met allerhande kwetsuren worden ze bij ons binnengebracht. Ze worden zo nodig gehecht of gespalkt en krijgen medicatie en rust om te herstellen. Mensen vinden het vaak doodeng om zo’n grote vogel te pakken. Nu moet je ook goed uitkijken als je een wild dier pakt. Een reiger pikt bijvoorbeeld heel fanatiek naar glimmende dingen, en onze ogen zijn in zijn ogen glimmende dingen… Een knobbelzwaan zal met zijn snavel niet zoveel schade aanrichten, maar met die grote vleugels kan hij flinke blauwe plekken bezorgen.

Gelukkig weten onze vrijwilligers en de dierenambulancemedewerkers hoe je de vogels moet benaderen. Maar bovenal zijn zwanen toch dieren die tot de verbeelding spreken, die trouw blijven aan hun partner en echt rouwen wanneer ze die verliezen. Als het kan brengen we zo’n gevonden zwaan dan ook terug naar zijn of haar partner, als die nog in de buurt van de vindlocatie is. Niets is mooier dan ze vol enthousiasme op elkaar af te zien stuiven... Hartverwarmend

Auteur: Diwi Zagers-Nieboer (39), beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert