Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Groeispurt

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

Toen ik dit weekend na een vakantie thuiskwam, merkte mijn schoonmoeder op dat onze 3-jarige zoon tijdens de vakantie flink gegroeid was. Maar deze groei, mijn zoontje bleek hooguit 1 centimeter groter te zijn geworden, valt in het niet vergeleken bij de groeispurt van veel jonge dieren in onze opvang.

Bruine kiekendieven die nog kuikens waren toen ik vertrok, zijn in dik twee weken uitgegroeid tot prachtige grote kiekendieven met een praktisch volledig verenpak. Van de tientallen gierzwaluwen die met veel geduld en liefde werden gevoerd, heeft het merendeel het luchtruim gekozen. En het gros van de bijna dertig jonge egeltjes die handmatig gevoerd moesten worden, eet nu zelf.

Ook de reetjes zijn al flink uit de kluiten gewassen en klaar voor een nieuwe fase richting vrije natuur. Als je als dierverzorger dagelijks met de dieren bezig bent, merk je die groei niet altijd op.

Gaandeweg de tijd wel, want er komt een moment dat al die dieren ons opvangcentrum weer verlaten. Soms is dat triest, omdat ze het niet gered hebben.

Gelukkig even vaak is het heel bevredigend als zo’n prachtig dier, dat als onooglijk kuikentje werd binnengebracht, als mooie (bijna) volgroeide vogel weer de wijde wereld in trekt!