Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Eigenzinnige gierzwaluwen

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

Sommige dieren kunnen dierenverzorgers bijna tot wanhoop drijven. Er zijn er die een enorme puinhoop van hun verblijf maken, keer op keer. Andere soorten staan erom bekend dat ze meteen bij het geringste kiertje proberen ertussenuit te knijpen. En dan heb je nog de moeilijke eters. In die laatste categorie vallen de gierzwaluwen.

Dat zijn niet zulke bekende vogels. Ze hebben iets mysterieus. Ze komen nooit op de grond. Wanneer ze als jong het nest verlaten, gaan ze de lucht in om de eerste twee jaar alleen maar in de lucht te blijven. Vierentwintig uur per dag. Daarna zijn ze zelf klaar om te broeden en komen ze voor het eerst weer in contact met iets op de aarde. Maar de grond raken ze niet aan.

Als een gierzwaluw om de een of andere reden op de grond terechtkomt, kan hij niet wegvliegen. Zo’n beestje komt dan bij ons terecht. In deze tijd zijn het vaak de jongen die uit het nest gevallen zijn.

Als ze nog vrij klein zijn, willen ze meestal wel eten van ons aannemen. Maar grotere of volwassen gierzwaluwen, dat kan nog wel eens lastig zijn. En dan sta je daar met je wormpjes, geweekte puppybokjes en krekels én zo’n onwillige vogel die alles weer uitspuugt als je pech hebt...

Gelukkig lukt het meestal wel, met héél veel geduld.