Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Echt lente

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

De tjiftjaf horen we weer overal en de zwaluwen scheren weer hoog in de lucht: de lente is écht begonnen! Bij mij in de tuin is een koppeltje pimpelmezen fanatiek bezig een nestkast te stofferen. Af en aan vliegen ze, met allerhande nestmateriaal. Pa zit met een veertje in de appelboom ongeduldig te wachten totdat ik klaar ben met het planten van mijn zomerbloembollen.

Ik hoor hem luidkeels protesteren en als ik even opzij ga, schiet hij meteen de nestkast in om al gauw weer zonder veertje naar buiten te komen, op zoek naar meer.
Opzij, opzij, opzij… haast!

En dit is nog niets, weet ik. Straks, als de jongen uit die mooie kleine eitjes zijn gekomen, dan hebben ze het pas druk! Wij bij de opvang ook, ben ik bang. Ieder jaar komen er toch veel jonkies in de problemen. Vaak door mensen die nesten verstoren. Of honden en katten nemen een jong mereltje of konijntje mee naar huis. Zonde!

Een groot deel van die kleintjes redt het, als ze bij onze opvang de juiste verzorging krijgen. Maar dat is wel aanpoten geblazen! Voeren, poetsen, voeren, poetsen, voeren… de dierverzorgers lopen hun benen uit hun lijf.

Net als die mezen in mijn tuin. Straks vliegen ze hun vleugels uit hun lijf om die jongen groot te brengen. Hopelijk lukt het!