Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Dieren zonder naam

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

Zouden ze wel in orde zijn? Ik blijf het spannend vinden. Onlangs hebben we de twee reetjes, die al sinds mei en juni in de opvang zijn, verplaatst naar een groter verblijf. En daar zijn ze niet zo makkelijk te controleren als in de vorige kooi.

Dat is ook het hele idee, dat wij ze langzaamaan loslaten. En na al die maanden verzorging ben ik er natuurlijk extra op gebrand dat ze het redden.

Het zijn en blijven wilde dieren, juist doordat ze opgevangen worden buiten het zicht van iedereen, uitgezonderd een paar dierverzorgers.

Ondanks de intensieve verzorging die ze vooral de eerste maanden kregen, heb ik altijd zoveel mogelijk afstand bewaard. Maar toen ik net naar de kooi ging, voelde ik een zekere spanning.

En een flinke opluchting toen ik beide reeën soepel, maar schichtig in het struikgewas zag rondlopen. Ze hadden duidelijk gegeten, hadden aan de waterbakken gezeten en ze zagen er gezond uit. Een moederlijk trots gevoel bekroop me, maar ik kon niet lang van het mooie beeld genieten en haastte me om water en voer gauw te verversen.

Want zo min mogelijk contact met mensen blijft het allerbelangrijkste voor hun kansen als we ze straks in de natuur loslaten.