Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: De zeearend en andere zieken

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

Wat een kracht heeft een zeearend in zijn snavel. Zelfs als hij als een zielig hoopje met een lijf vol gif ergens wordt gevonden. De zeearend die we onlangs binnenkregen, moest gauw worden behandeld en daarom togen mijn man en ik ’s middags en ’s avonds een paar keer extra naar de opvang.

Spoelen, spoelen, spoelen. Met een slang in die sterke snavel en injecties met vocht zorgden we ervoor dat het gif zo min mogelijk tijd kreeg om de boel te verlammen. Onze inspanningen werden beloond en de vogel knapte op. Mijn hart klopte in mijn keel toen hij, na een hele kleine aarzeling, majestueus wegvloog met die mooie grote vleugels. Iedereen had het erover en toen bewezen werd dat de vogel daadwerkelijk was vergiftigd, was er opnieuw flinke beroering.

Rond diezelfde tijd dat deze zeearend bij ons in de opvang zat, kwam ook de eerste jonge bosuil van dit jaar binnen. Een prachtig donzig uiltje, een beetje eigenwijs. Daar is natuurlijk niet zoveel commotie over. Gelukkig niet.

Ook niet over die buizerd die met een gebroken vleugel binnen werd gebracht, gespalkt werd en nu, drie weken later, weer los mag. Of het kleine musje dat tegen het raam vloog en na twee dagen weer de wijde wereld in mocht. Dat gebeurt zonder al die drukte eromheen, maar het is eigenlijk net zo’n prachtig moment!